Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Sute de eroi români pomeniți în cimitirul din Soultzmatt
În cimitirul militar românesc din Soultzmatt, Franța, a fost săvârșită sâmbătă, 22 iunie, o slujbă de pomenire pentru eroii români căzuți pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial, în ținuturile din estul Franței. Slujba a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată în capela cimitirului de către Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.
Evenimentul a marcat și împlinirea unui secol de la inaugurarea cimitirului de către regele Ferdinand și regina Maria, în anul 1924, care adăpostește osemintele a 678 de prizonieri români dintre cei 2.400 de morți în lagărul Soultzmatt și în regiune.
Terenul pe care este cimitirul a fost dăruit României de orașul Soultzmatt, informează TRINITAS TV.
„Este un moment istoric pentru românii de aici, fiind 100 de ani de la inaugurarea acestui cimitir. Este un moment care ne aduce aminte de jertfa înaintașilor noștri pentru ca noi să avem o țară unită, mare, frumoasă, în care să putem trăi păstrându-ne credința noastră ortodoxă. Evenimentul de astăzi ne responsabilizează pentru cotidian. Aducându-ne aminte de jertfa lor pentru libertatea noastră ne face să ne gândim la tot ceea ce trebuie să facem noi cu referire la cei din jur și la cei care vor veni după noi. Pe lângă faptul că este o comemorare aici, în Franța, la granița cu Germania, pe un pământ românesc, este și o ocazie de a ne gândi la viitor”, a declarat Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul pentru televiziunea Patriarhiei Române.
După slujba de pomenire au fost depuse și coroane de flori. Printre participanți s-au numărat și tineri din organizațiile de tineret ATORG și NEPSIS. „Pentru fiecare dintre românii care suntem în diasporă un cimitir este o punte care ne leagă pe noi, cei prezenți, de cei care sunt trecuți în veșnicie. Ceea ce rămâne ca și esență pentru slujitori, dar și pentru românii care trăiesc acum în diasporă, este rugăciunea pentru înaintașii noștri. Consider că este foarte importantă această punte de legătură pe care trebuie să o construim prin intermediul rugăciunii personale și al celei din biserică”, a declarat Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania.
Evenimentele s-au încheiat cu un spectacol folcloric și o expoziție.
La slujba Parastasului au fost prezenți peste 500 de români din Franța și Germania.