La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc cea de-a V-a adunare anuală a Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români din Germania (ATORG), organizaţie a tineretului românesc din spaţiul european de limbă germană, aflată sub ocrotirea Sfântului Siluan Atonitul. După cum spune şi mottoul asociaţiei, „Mărturie prin prietenie“, tinerii din ATORG îşi propun să promoveze valorile ortodoxe în viaţa de zi cu zi, în primul rând prin prietenia faţă de aproapele.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, şi sub preşedinţia Preasfinţitului Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, cea de-a V-a adunare anuală ATORG s-a desfăşurat, în perioada 11-13 octombrie, în oraşul austriac Graz, o cetate universitară cu tradiţie, care găzduieşte un număr impresionant de tineri români, mulţi dintre ei studenţi sau cercetători. Întâlnirea are loc în fiecare an în preajma praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva şi a începutului de an universitar. Anul acesta, la întâlnirea organizată la Castelul St. Martin din apropierea oraşului Graz, unde au participat 140 tineri, a fost invitat Virgiliu Gheorghe Vlăescu, teolog şi biofizician.
Tema conferinţei de sâmbătă, 12 octombrie, a fost „Locul şi importanţa familiei ca «ecclesia domestica» în viaţa omului contemporan“. Virgiliu Gheorghe Vlăescu a atras atenţia asupra faptului evident că în lumea modernă cultura familiei este pusă în pericol, iar lupta împotriva vieţii conform tradiţiei a început prin relativizarea adevărului şi a reperelor în viaţă. Fiinţa umană, definită de datul său de origine dumnezeiască şi de caracterul personal, este zdruncinată de inversarea valorilor impuse cu agresivitate de mass-media. Sistemul dependenţelor induse porneşte de la promovarea unei vieţi uşoare, a erotismului excesiv şi a fugii de responsabilitate. Cu un atare comportament, omul modern este vulnerabil în faţa greutăţilor şi devine mult mai dependent de nevoi altădată necunoscute. Virgiliu Gheorghe Vlăescu a concluzionat că doar printr-o relaţie interpersonală, directă între creştini, în sânul Bisericii ca familie mai mare, omul trăieşte o viaţă adevărată. A trăi în familie este o artă care trebuie învăţată, însă acest lucru e posibil numai prin „metanoia“, schimbarea minţii, însoţită de un act de adâncă smerenie în recunoaşterea importanţei nevoilor celuilalt şi răbdare faţă de neajunsurile aproapelui. Recâştigarea dimensiunii de soţ, soţie, părinte, copil are loc în sânul Bisericii - mame, prin Spovedanie şi Împărtăşirea cu Sfintele Taine.
Ca în fiecare an, tematica propusă la conferinţă a fost aprofundată pe mai multe grupe de discuţii, acestea fiind: „raportul dintre «homo technologicus» şi «homo familis/societatis»“; „ereditatea ca dar şi ca dat“; „educaţia copiilor în familiile mixte (etnic sau confesional)“; „influenţa directă a mass-media asupra educaţiei copiilor“: precum şi „teologii din «ecclesia domestica»“. Fiecare participant a putut alege o singură temă de discuţii, iar după Vecernie, grupele au prezentat ideile dezbătute şi concluziile în plen, astfel încât tematicile să devină cât mai familiare pentru toţi. A urmat apoi o nouă sesiune de întrebări şi răspunsuri pe tema provocărilor moderne aduse familiei, discuţiile încheindu-se târziu.
Propuneri pentru întâlniri regionale şi interparohiale
De asemenea au avut loc discuţii organizatorice şi s-a făcut un bilanţ al acestei asociaţii, la cinci ani de la înfiinţarea sa. Principala problemă rămâne aceea a distanţelor care, în ciuda tehnologiilor, cauzează o comunicare încă precară între tineri.
Din acest motiv, printre propuneri s-au numărat organizarea pe internet a unui forum de discuţie ATORG, a unor întâlniri regionale sau interparohiale mai dese, a unui pelerinaj în ţară, precum şi implicarea materială în acordarea unor burse de ajutorare a membrilor cu situaţii materiale precare.
Tinerii au participat alături de credincioşii români din Parohia „Sfântul Nicolae“ Graz la Sfânta Liturghie, săvârşită de PS Sofian Braşoveanul, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele paroh Nicolae Vâlcea şi preoţi români din Germania şi Austria. Preasfinţia Sa a explicat în cuvântul de învăţătură rostit Pilda semănătorului, evidenţiind că fiecare dintre noi trebuie să ne ostenim pentru a fi şi semănători ai cuvântului lui Dumnezeu, dar şi pământ bun în care sămânţa trebuie să rodească prin lucrarea faptelor bune. De asemenea, PS Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, a mulţumit oaspeţilor pentru efortul de a veni de la mari distanţe la sărbătoarea tinerilor, precum şi gazdelor şi organizatorilor pentru buna primire şi desfăşurare a evenimentelor.
Sărbătoarea a continuat cu o agapă organizată de parohia din Graz, fiind încheiată cu piesa de teatru creştin „Nicanor şi Secunda“ (despre viaţa Sfinţilor Timotei şi Mavra), pusă în scenă cu măiestrie şi credinţă de profesorul Ilie Manta, cu ajutorul unui grup de elevi ai Colegiului Naţional „Al. Papiu Ilarian“ din Târgu Mureş.
La propunerea părintelui protosinghel Calinic Vintilă, parohul comunităţii româneşti din Hamburg, adunarea din anul următor va fi organizată de Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ din oraşul hanseatic.