A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19
Tradiţii, ajutor pentru cei de acasă şi speranţă în mai bine
În numeroase comunităţi româneşti din afara ţării, praznicul Naşterii Domnului a fost sărbătorit în bisericile sau paraclisele ridicate pentru păstrarea legăturilor cu Biserica şi Neamul, în bucurie şi comuniune cu întreaga suflare românească, în glas de colinde şi cu speranţa unor vremuri mai bune.
În Italia, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a slujit dumnezeiasca Liturghie în Paraclisul cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" de la Sediul Centrului Eparhial din Roma, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La sfârşitul Sfintei Liturghii, elevii şcolii ortodoxe duminicale au prezentat tradiţionalul concert de Crăciun, iar la finalul concertului, credincioşii, alături de întreaga obşte a Mănăstirii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din Roma, l-au colindat pe Preasfinţitul Episcop, fiind răsplătiţi cu daruri şi cuvinte de folos. "La acest luminos Praznic al Naşterii Domnului Hristos şi al Arătării în Trup a lui Dumnezeu, ne întâmpină cuvintele rostite de înger către păstorii din Bethleem: «Nu vă temeţi, că iată vă vestesc vouă bucurie mare care este pentru tot poporul, că S-a născut vouă astăzi Mântuitor Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David. Şi acesta este semnul pentru voi: veţi afla prunc înfăşat şi culcat în iesle». Vestea venirii lui Dumnezeu la noi, în chip de prunc gingaş şi plăpând, are darul de a alunga orice teamă şi orice nelinişte, căci, de acum, cu noi este Dumnezeu! Aceasta are o însemnătate şi mai mare în vremurile noastre, când, din lipsă de credinţă în Dumnezeu şi în prezenţa Lui în realitatea cotidiană în care trăim, avem tendinţa să devenim tot mai temători faţă de cei ce ne înconjoară şi faţă de tot ce ni se poate întâmpla, nouă şi celor dragi nouă. Vestirea venirii şi arătării în trup omenesc a lui Dumnezeu aduce cu sine siguranţă şi încredere, pentru a ne putea din nou bucura de Domnul şi de cei ce ne înconjoară, alungând din inima noastră orice suspiciune şi frică, pentru că astăzi S-a născut nouă Mântuitor. (...)
Dar pentru a ne bucura de pacea pe care o aduce Naşterea Domnului, se cere şi din partea noastră nu eforturi sau sacrificii peste puterile noastre, ci doar atât: bunăvoire.
Să ne deschidem, aşadar, inima cu bunăvoire, să răspundem bunăvoirii lui Dumnezeu de a veni la noi, pentru a închide prăpastia care s-a deschis prin căderea lui Adam şi pentru a ne redeschide calea spre împărăţia Sa cea cerească. Făcând astfel, pacea vestită şi cântată de îngeri se revarsă întru noi şi peste noi, în casele şi în familiile noastre şi în toată viaţa noastră, atât de lipsite uneori de acest dar ceresc", a fost îndemnul adresat membrilor comunităţii româneşti din Italia de Preasfinţitul Siluan.
Praznicul Naşterii Domnului a fost, aşadar, şi prilej de solidaritate cu cei de acasă, aflaţi în situaţii dificile. Astfel, prin osteneala şi străduinţa închinătorilor Mănăstirii "Adormirea Maicii Domnului din Roma", în colaborare cu Asociaţia "Sfântul Nicolae" din Abrud, judeţul Alba, de sfintele sărbători, un număr de 125 de familii nevoiaşe din zonele defavorizate din Abrud au avut bucuria de a fi mângâiate prin ajutoare constând în alimente şi îmbrăcăminte, trimise de credincioşii români din Italia. (sursa: www.episcopia-italiei.it)
"Cum a fost îndătinat din bătrâni, nu putea lipsi clinchetul de clopoţei al vocilor de copii"
Şi în Spania, colindele şi gândurile bune s-au înălţat din numeroasele parohii româneşti pentru a cinsti Naşterea Domnului, aceasta zi de mare sărbătoare fiind şi prilej de bucurie pentru modul în care, an după an, biserica strămoşească a prins rădăcini în comunităţile româneşti din afara ţării.
"În al noulea an al parohiei noastre, am ajuns, prin milostivirea Domnului, să prăznuim încă un Sfânt Crăciun. La sfârşitul Postului Naşterii Domnului, după o pregătire duhovnicească prin post, sfinte slujbe şi prin rugăciune după puterea fiecăruia, miercuri, 25 decembrie 2013, cu smerenie, bucurie şi dragoste, ne-am întâlnit toţi cei ai parohiei noastre să prăznuim Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Hristos. Și cum a fost îndădinat din bătrâni, nu putea lipsi clinchetul de clopoţei al vocilor de copii. Astfel, la finalul Sfintei Liturghii, copiii şcolii parohiale au bucurat şi încântat inimile părinţilor şi tuturor celor prezenţi cu tradiţionalele colinde ale Crăciunului.
Mulţumim fiecărui credincios al parohiei noastre pentru osteneala şi dragostea împărtăşită pe parcursul acestor nouă ani de viaţă ortodoxă la Girona, mulţumim fiecăruia pentru râvna şi timpul fără de timp cu care aleargă la Sfânta Biserică şi sunt alături de nevoile şi bucuriile parohiei. Mulţumim părinţilor şi bunicilor care îndreaptă paşii copiilor spre Izvorul vieţii cele veşnice - Hristos Domnul nostru, mulţumim tuturor pentru răbdare şi înţelegere, mulţumim tuturor ai parohiei noastre pentru înmulţirea rugăciunii", a fost mesajul adresat credincioşilor de părintele Mihai Solomon, parohul bisericii cu hramul "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" din Girona, Spania. (sursa: www.parohiagirona.com)
Apel la unitate pentru români
În Marea Britanie, Ambasada României, cu sprijinul Institutului Cultural Român la Londra, a organizat, ca în fiecare an, petrecerea Pomului de Crăciun, eveniment dedicat copiilor comunităţii româneşti.
În deschiderea evenimentului, ambasadorul României, Ion Jinga, s-a adresat participanţilor, subliniind importanţa comunităţii româneşti şi făcând apel la unitate şi colaborare pentru depăşirea unor momente mai dificile din viaţa comunităţii, cum este cazul campaniei negative pe care o parte a mass-mediei britanice o promovează în ultima perioada la adresa românilor şi bulgarilor.
Participanţii la eveniment, circa 300 de copii şi părinţi din Londra şi din împrejurimi, s-au bucurat apoi de un spectacol de colinde şi tradiţii româneşti, iar la final, oaspeţii au fost invitaţi la o masă cu produse tradiţionale.
Colinde româneşti în Afganistan
Şi soldaţii români aflaţi în misiune în Afganistan au sărbătorit Crăciunul în jurul bradului împodobit, cu gândul la cei dragi de acasă, cântând colinde în lăcaşul de cult amenajat în teatrul de operaţii. Dirijor le-a fost căpitanul Adrian Drenea, care i-a făcut pe militarii aflaţi la mii de kilometri distanţă de casă să se bucure de frumoasele tradiţii româneşti.