În capitala Franței, Paris, s-au desfășurat în zilele de 8-10 noiembrie mai multe evenimente cultural-duhovnicești dedicate împlinirii a 75 de ani de la înființarea Eparhiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale (1949). Manifestările au fost găzduite de Catedrala ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, care și-a sărbătorit vineri hramul. În aceste zile de sărbătoare a fost adusă spre închinarea credincioșilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București. Sâmbătă, 9 noiembrie, a fost sfințită și pictura capelei din vecinătatea catedralei românești.
Viața bisericească continuă la parohiile din diasporă
În parohii românești din diasporă, viața bisericească revine la normal, activitățile pastoral-misionare și administrative desfășurându-se cu respectarea normelor sanitare impuse de statele europene. În Italia se caută noi forme de colaborare cu instituții medicale, iar în Germania și Austria, lucrările de construcție la biserici românești continuă.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei este într-un proiect de colaborare cu Asociația Medici Fără Frontiere din Italia, cu sediul la Roma.
În contextul actualei pandemii, proiectul de colaborare se va desfășura pe două planuri: distribuirea de materiale informative despre COVID-19 (prevenire, comportament, tratare etc.), care să ajungă la cât mai multe persoane, inclusiv la cele care lucrează ca infirmiere, aceste materiale informative vor fi disponibile și în limba română; organizarea unui curs on-line gratuit (3 lecții/module, a câte o oră jumătate fiecare) la care să participe toți cei interesați de această problematică a pandemiei, mai ales cei care lucrează cu grupuri de persoane, cu copiii sau în casele altora, ne-a transmis preotul Ilie Ursachi, coordonatorul Sectorului social al episcopiei.
Proiectul se va desfășura pe tot cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, oferind posibilitatea preoților și credincioșilor din toate parohiile să fie informați cu privire la aspectele legate de actuala pandemie.
Parohia Ortodoxă Românească „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Straubing, Germania, în colaborare cu Crucea Roşie Bavareză, a trimis de curând la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“, echipament sanitar (combinezoane, mănuşi Vinyl premium şi nitril, măşti FFP1 şi măşti FFP2), în valoare de peste 6.000 de euro.
Luna aceasta au început și lucrările de construcție la biserica Parohiei Ortodoxe Române Papenburg-Sögel, Germania. Locașul va fi construit din lemn, în stil maramureșean. Meșterii din Maramureș au început lucrul și la poarta tradițională, care va străjui intrarea în curtea parohială. Poarta maramureșeană va avea la finalizare 12 metri lungime, 2,5 metri lățime și 7 metri înălțime.
Lucrările de construcție continuă și la biserica românească „Sfântul Ștefan cel Mare” din Viena, Austria. Se efectuează lucrări la acoperiș, la instalațiile termice, instalațiile electrice, se montează geamuri, se fac izolații și alte lucrări de finisare. De asemenea, pereții primesc o tencuială specială, pentru că biserica românească va fi pictată și în exterior.