Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Vizită arhierească în comunități românești din Danemarca
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a vizitat la sfârșitul săptămânii trecute mai multe comunități românești din Regatul Danemarcei. Ierarhul român a săvârșit Sfânta Liturghie și a adresat păstoriților săi cuvinte de învățătură, îndemnându-i la urmarea exemplului sfinților și la săvârșirea faptelor bune pentru primirea răspunsului bun la Înfricoșătoarea Judecată.
Primul popas al Preasfințitului Părinte Episcop Macarie a fost la mănăstirea ocrotită de Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț din Ikast, Peninsula Iutlanda, vineri, 8 martie. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în cuvântul de învățătură îndemnându‑i pe cei prezenți să înmulțească rugăciunea, mai ales în perioada Sfântului și Marelui Post care urmează.
Vizita misionar‑pastorală a episcopului român a continuat sâmbătă, 9 martie, în partea de nord a Peninsulei Iutlanda, la Mănăstirea „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni” din localitatea Tårs, unde Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru cei adormiți și le‑a vorbit credincioșilor despre pătimirile Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. La final, credincioșii au primit mai multe daruri din partea ierarhului.
În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie s‑a aflat printre românii ortodocși din Copenhaga, săvârșind Sfânta Liturghie la Paraclisul episcopal cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfinții Cuvioși Grigorie Decapolitul” și „Nicodim cel Sfințit de la Tismana”. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, ierarhul a subliniat valoarea milosteniei pentru mântuirea sufletului.
„Sfinții Părinți ai Bisericii ne spun la unison că Judecata de Apoi este starea cea adevărată în care ne aflăm fiecare în parte și ne vedem unii pe alții, și ne vedem pe noi înșine în lumina Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Această judecată începe încă din această lume și ne vedem pe noi de fiecare dată când facem binele sau când nu‑l facem, sau când am putea să‑l facem și nu îl săvârșim. Cât Rai este în cel mai mic gest pe care îl putem săvârși! Oare noi conștientizăm cât Rai este într‑o mână caldă întinsă celui însingurat și neajutorat și uitat de către toți sau într‑o privire blajină sau într‑o prezență binevoitoare față de cel deznădăjduit, față de cel deprimat și uitat chiar de propria sa familie?”, a spus Preasfinția Sa.
Credincioșii prezenți s‑au închinat și la două icoane ale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Țibleș, care se păstrează în tezaurul sacru al lăcașului de cult. La final, ierarhul a oferit daruri copiilor prezenți.