Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Vizită misionar-pastorală și întâlnire frățească interortodoxă la Budapesta
Luni, 7 februarie 2022, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a efectuat o vizită pastorală la Budapesta, unde s-a întâlnit cu părintele protosinghel David Pop, părintele protopop Marius Maghiaru și maicile de la Așezământul monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din capitala Ungariei. Ierarhul s-a întâlnit și cu Preasfințitul Părinte Lukijan Pantelici, Episcopul ortodox sârb din Ungaria și Administratorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara.
Ierarhul sârb, alături de alți clerici din eparhie, l-au întâmpinat cu bucurie pe Preasfințitul Părinte Episcop Siluan la Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Budapesta, prezentându-i ultimele lucrări de restaurare a iconostasului și a icoanelor de patrimoniu din interiorul lăcașului de închinare. În continuare, cei doi ierarhi au purtat un dialog frățesc la reședința eparhială sârbă din cadrul Palatului Tekelianum, situat în apropiere.
Au fost abordate atât teme de actualitate din viața celor două eparhii ortodoxe din Ungaria, existente în această perioadă specială și dificilă, cât și alte aspecte ce ar putea crea o mai strânsă relație între Patriarhia Sârbă și Patriarhia Română, dat fiind că fiecare dintre acestea dispune pe teritoriul celeilalte de credincioși și eparhii recunoscute. Eparhiile funcționează în spirit de comuniune și de bună înțelegere, având în vedere rolul Bisericii Ortodoxe care poartă de grijă tuturor credincioșilor săi și îi pregătește pentru dobândirea Împărăției cerurilor. În cadrul întâlnirii s-a evidențiat că în realizarea obiectivului de a întări relațiile dintre cele două Biserici este semnificativ faptul că ambele sunt păstorite de patriarhi dinamici, experimentați și foarte bine pregătiți în ceea ce privește desfășurarea lucrării misionar-pastorale a Bisericii Ortodoxe, care are în vedere comuniunea și mântuirea tuturor credincioșilor.
Catedrala Ortodoxă Sârbă din Budapesta, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a fost construită în anul 1733 după planurile arhitectului austriac Andraș Mayerhoffer, iar turnul clopotniță a fost finalizat în 1752.