Sfântul Apostol Filip s-a născut în Betsaida, un oraș din regiunea Galileei, renumit pentru pescuit și pentru populația sa mixtă de evrei și neevrei, fiind unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, așa cum ne este relatat în Evanghelia lui Ioan (1, 43). Încă din copilărie, a primit o educație aleasă din partea părinților săi, fiind influențat de tradițiile iudaice și format în cunoașterea Legii şi a tradițiilor religioase. Alături de alți apostoli precum Petru și Andrei, a avut o chemare directă din partea Mântuitorului Hristos, subliniind rolul său de pionier în răspândirea mesajului mesianic.
Biserica „Sf. Nicolae Dintr-o zi“
La începutul secolului al XVII-lea, Neagu postelnicul din Târgşor ridica o biserică de lemn, cu hramul "Sf. Ierarh Nicolae" din Bucureşti, în apropierea Podului Mogoşoaiei şi a bisericilor Ienei şi Sărindar.
A fost târnosită în aceeaşi zi în care, în urmă cu un an, începuse a fi ridicată, primind astfel numele de "Dintr-o zi". Dar lăcaşul de cult a ajuns în zestrea Doamnei Marica, soţia domnitorului Constantin Brâncoveanu. Pe la 1702, Doamna Marica a pornit lucrările de zidire a unui alt lăcaş pe locul celui vechi. Lăcaşul a fost loc de închinăciune pentru domnitorii Caragea Vodă şi Grigore Ghica, care îşi aveau reşedinţa în zonă şi puteau ajunge printr-un coridor suspendat deasupra străzii Academiei de astăzi. În 1909, lăcaşul era în ruină, iar în 1915 a fost reparat. Lucrări ample de refacere s-au efectuat după 2005. Între 1911 şi 1947, lăcaşul a servit ca loc de închinăciune comunităţii albaneze din Bucureşti.