Sfântul Apostol Filip s-a născut în Betsaida, un oraș din regiunea Galileei, renumit pentru pescuit și pentru populația sa mixtă de evrei și neevrei, fiind unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, așa cum ne este relatat în Evanghelia lui Ioan (1, 43). Încă din copilărie, a primit o educație aleasă din partea părinților săi, fiind influențat de tradițiile iudaice și format în cunoașterea Legii şi a tradițiilor religioase. Alături de alți apostoli precum Petru și Andrei, a avut o chemare directă din partea Mântuitorului Hristos, subliniind rolul său de pionier în răspândirea mesajului mesianic.
Dimitrie, ostaşul şi martirul lui Hristos
Sfântul Dimitrie, cunoscut ca Izvorâtorul de mir, a fost militar în armata romană a împăratului Diocleţian. Pentru credinţa sa în Dumnezeu, el a primit moartea martirică. Mormântul şi moaştele sale au făcut, de-a lungul secolelor, multe minuni. Biserica sfântului din Tesalonic adăposteşte moaştele sale şi stă drept mărturie pentru popularitatea sfântului.
Despre Sfântul Dimitrie, tradiţia bisericească ne oferă multe informaţii, multe dintre ele neconfirmate de istorici. Acest lucru, însă, nu i-a împiedicat pe creştini să-l îndrăgească pe sfântul martir. Acesta s-a născut în Tesalonic, în jurul anului 260. Familia sa, de rang nobil, l-a educat creştineşte şi i-a insuflat virtuţi pe care puţini tineri din acea vreme le aveau: smerenie, dreptate, curaj şi credinţă în Dumnezeu. Îmbrăţişând cariera militară, Dimitrie a ajuns ofiţer în armata împăratului Diocleţian (284-305), care îl numise cezar pentru partea de est a imperiului pe crudul şi tiranul Maximian. În urma unei victorii, Maximian a poruncit ca toţi ofiţerii să jertfească zeilor păgâni, pentru a cinsti reuşita armată. Refuzul lui Dimitrie de a face acest gest contrar poruncilor creştine l-a înfuriat pe Maximian, care l-a întemniţat pe tânărul ofiţer creştin.
Mijlocitor pentru Nestor
În perioada în care a stat întemniţat, Dimitrie nu a cotenit rugăciunile către Dumnezeu. Creştinii, chiar dacă erau persecuteţi din ordinul împăratului, îl vizitau pe Dimitrie şi îi ascultau învăţăturile şi îndemnurile. Vestea că un militar întemniţat vorbea foarte frumos despre Dumnezeul creştinilor s-a răspândit repede şi printer păgâni, mulţi dintre ei trecând la creştinism în urma cuvântărilor sfântului.
Printre cei care îl vizitau era şi un tânăr creştin, pe nume Nestor. Acesta a cerut binecuvântare de la Dimitrie pentru a se lupta cu păgânul Lie, care ucisese mulţi creştini şi păgâni în luptele din arenă, extrem de savurate de popor. Nimeni nu avea curaj să-l înfrunte pe acest crud şi sălbatic luptător. Dar Nestor, prin rugăciunile lui Dimitrie, care l-a însemnat cu Sfânta Cruce, l-a învins. Aflând acest lucru, Maximian a poruncit ca Dimitrie să fie ucis.
Înainte de a primi martiriul, se spune că un înger i s-a arătat sfântului şi i-a zis: „Pacea să fie cu tine, cel ce suferi pentru Hristos! Fii curajos şi puternic!“. Acest lucru s-a întâmplat la 26 octombrie 296, când Dimitrie avea 36 de ani. A doua zi, creştinii l-au înmormântat, acest eveniment sărbătorindu-se pe 27 octombrie în unele părţi ale lumii.
Un sfânt cu multe minuni
În apropierea locului unde Sfântul Dimitrie a primit martiriul şi a fost înmormântat, fusese odinioară o baie publică construită de romani; aici creştinii au construit, câţiva ani mai târziu, o mică biserică. Mormântul sfântului a început să facă minuni şi să izvorască mir. Mulţi creştini au fost vindecaţi de boli prin atingerea de acest mormânt.
Chiar Leontie eparhul, cel care a zidit biserica mare a sfântului, a fost vindecat de o boală rară. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Marian, guvernatorul ilirilor.
Tot din tradiţie aflăm că un episcop din Africa a fost salvat de la moarte de Sfântul Dimitrie. Ca mulţumire, episcopul a început să construiască o biserică închinată sfântului în Africa. Se spune că Sfântul Dimitrie i s-a arătat în vis şi i-a poruncit să meargă în port pentru a primi o corabie cu materiale de construcţie. Episcopul a fost mirat văzând minunea şi a terminat biserica. De asemenea, Tesalonicul a fost scăpat de multe ori de invaziile barbarilor prin mijlocirea Sfântului Dimitrie. El este socotit până astăzi ocrotitorul Tesalonicului