Cu mulți ani în urmă, aflându-mă într-o cameră a institutului care găzduiește marele radiotelescop de la Effelsberg, priveam prin fereastră la antena cu diametrul de 100 m, cea mai mare antenă mobilă din
Incendiile de vegetaţie, un pericol pentru fertilitatea solului
Începutul acestui an, dar cu precădere ultimele săptămâni au dus, în toată țara, la extinderea unui fenomen periculos - incendiile de vegetație. În Moldova, și mai ales în județul Iași, au provocat daune importante atât în gospodăriile oamenilor, cât și în zonele destinate culturilor agricole și pajiștilor. Lăsat nesupravegheat, în condiții de vânt, focul a pus în pericol adesea chiar casele de locuit. Ministerul Mediului a propus, spre dezbatere publică, un proiect de ordonanță de urgență care prevede înăsprirea sancțiunilor pentru cei care provoacă incendii de vegetație.
Ultimul raport al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență arată că, la nivel național, numai în 31 martie au fost înregistrate 163 de intervenții la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), în urma acestor incendii fiind afectate 700 hectare de teren. În județul Iași, zonă cu un număr record de astfel de incidente în ultimele săptămâni, pompierii au intervenit la data de 31 martie în 12 cazuri de incendiere a vegetației uscate, care au distrus peste 100 de hectare de teren agricol, pajiști și livezi. Dar situația e gravă chiar de la începutul acestui an în întreg județul. Potrivit statisticilor Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași
(ISJU), în perioada 1 ianuarie - 15 februarie 2022, au fost 81 de intervenții la stingerea incendiilor de vegetație uscată, cu un bilanț de peste 470 hectare de teren afectate.
Fenomenul este unul extins, dând de furcă și pompierilor din Botoșani, dar și celor din Suceava. Un incendiu violent, produs la 31 martie în localitatea Horodnic de Sus, din județul Suceava, extins de la vegetație uscată, a produs pagube importante, fiind distruse o hală de aproximativ 150 mp și un autoturism aflat în proximitate. O situație similară s-a produs și în localitatea Preutești din județul Suceava, unde arderea vegetației uscate s-a extins pe o suprafață de aproximativ 15 ha, punând în pericol locuințele din apropiere.
Un distrugător incendiu de vegetaţie uscată a izbucnit la 1 aprilie și în Insula Mică a Brăilei, focul cuprinzând aproximativ 100 hectare de teren. Zona este rezervație naturală.
Arderea vegetației uscate a devenit o practică în ultimii ani, fiind considerată o metodă ușoară de a îndepărta resturile vegetale din recolta anterioară și de a curăța câmpurile sau pajiștile în vederea pregătirii pentru noul sezon agricol. Din păcate, această practică nu numai că este interzisă, fiind sancționată prin lege, dar poate produce daune majore chiar terenului agricol, anihilând substanțele nutritive din stratul superior al solului, afectând astfel capacitatea acestuia de a mai rodi. „Arderea miriștilor este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară (prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici). Arderea miriştilor are consecinţe majore asupra biodiversităţii terenurilor supuse unor astfel de practici, ducând la deteriorarea habitatelor păsărilor şi a animalelor, dispariţia unor specii de plante, instalarea unor specii rezistente la foc, care cu timpul pot deveni chiar invazive. Prin arderea miriştilor se distrug cuiburile şi ouăle unor păsări, ceea ce poate duce la diminuarea populaţiilor speciilor de plante şi animale, se distrug solul şi valoroasele microorganisme care oferă fertilitate acestuia”, se arată într-un comunicat al ISJU Iași.
Amenzile și sancțiunile ar putea fi înăsprite
În prezent, conform legislației în vigoare, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți” se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei. Aceste amenzi ar putea însă crește considerabil, iar sancțiunile ar putea fi dublate de ani de închisoare, dacă va intra în vigoare proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pus recent în dezbatere publică. Noul act normativ, care aduce modificări Ordonanței de Urgență a Guvernului 92/2021, privind regimul deșeurilor, propune incriminarea incendierii oricărui tip de deșeu, substanță sau obiect. Astfel, este interzisă nu doar incendierea deșeurilor, mențiune deja prezentă în lege, dar și arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Astfel de acțiuni vor fi considerate infracțiune și vor fi pedepsite cu închisoarea de la trei la cinci ani sau cu amendă.
În plus, cei care aleg calea comodă a incendierii, pentru a elimina deșeurile vegetale de pe terenuri, riscă să nu mai primească nici subvențiile agricole acordate de stat: „În prima fază, au impresia că au rezolvat problema pentru că nu folosesc produse de eliminare a buruienilor, de erbicidat, dar în acelaşi timp îşi fac singuri rău, pentru că pe de o parte pierd subvenţia, de cealaltă parte îşi creează probleme pentru viitoarele culturi”, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Bistriţa, ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, citat de Agerpres.