Sfântul Apostol Filip s-a născut în Betsaida, un oraș din regiunea Galileei, renumit pentru pescuit și pentru populația sa mixtă de evrei și neevrei, fiind unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, așa cum ne este relatat în Evanghelia lui Ioan (1, 43). Încă din copilărie, a primit o educație aleasă din partea părinților săi, fiind influențat de tradițiile iudaice și format în cunoașterea Legii şi a tradițiilor religioase. Alături de alți apostoli precum Petru și Andrei, a avut o chemare directă din partea Mântuitorului Hristos, subliniind rolul său de pionier în răspândirea mesajului mesianic.
La colindat, cu bucurie şi naivitate de artist
Iarna, cu sărbătorile ei, are mai mult farmec în lumea satului, unde copiii pun stăpânire pe câte o uliţă de deal, transformând-o în derdeluş. Amintirile noastre par însă şi ele mai frumoase când o mână talentată creionează chipurile îmbujorate ale prichindeilor, iar pe deasupra mai aduce şi o notă hazlie întregii compoziţii. Copilul mare care a devenit Ioan Măric îndrumă pe copiii din sat în arta picturii.
Un astfel de om talentat este pictorul Ion Măric, care de ani buni ne încântă şi ne amuză cu scenele din lumea satului şi a basmului românesc, combinate cu un inconfundabil umor ţărănesc, sănătos şi plin de tâlc. Amintirile despre vremea colindatului îi sunt mai proaspete ca oricând şi le-a înfăţişat în felul său, naiv, plin de culoare şi cu spirit hâtru acolo unde este cazul. Copii cu steaua, cu clopoţei şi bice, cu traista atârnată pe după gât pentru a aduna colăceii oferiţi de gazde; obiceiul mersului cu capra şi cu ursul, ba chiar şi scene de inspiraţie religioasă în sine, cum ar fi Fuga în Egipt şi Naşterea Domnului, din toate câte ceva a redat Ion Măric în tablourile sale, care-ţi merg la inimă. "Când eram copil, îmi făceam singur steaua şi buhaiul, toba şi biciul, toate cele cu care mergeam la colindat şi la urat de sărbători. Steaua o făceam din ziare, le tăiam şi le lipeam frumos, puneam şi poleială. Coloram hârtia cu boia făcută din scoarţă de copac. Azi ne-a invadat kitsch-ul peste tot…", povesteşte pictorul băcăuan. Un talent mare, nu măric. Ion Măric este probabil cel mai mare pictor naiv în viaţă şi dacă nu aţi avut prilejul să-l cunoaşteţi încă, este cazul să vă faceţi puţin timp să îi priviţi lucrările pe acolo pe unde expune. Are expoziţii prin toată ţara. Acum, în perioada sărbătorilor de Crăciun, are lucrări expuse la Centrul Tinerimea Română din Bucureşti (vizavi de Teatrul Bulandra, Sala Izvor). Cei din Moldova au avut parte de prezenţa sa artistică şi mai ales de picturile sale la Muzeul Naţional "Mihai Eminescu" din Botoşani. Tematica picturilor sale este foarte diversă, dar acum, cum este firesc, aduce pe simeze lucrările care privesc freamătul dinaintea marelui praznic al Naşterii Domnului. Talentul l-a făcut celebru în multe ţări, fiind invitat să expună în diferite colţuri ale lumii. "Nu visam eu vreodată să ajung să cutreier lumea asta, dar iată că picturile mele mă poartă peste tot. Credeam că mă astâmpăr după pensie, că o să-mi iau galoşul să mă duc în parc, dar eu mă duc prin lumea largă...", se minunează şi Ion Măric, un pictor care nu e măric, ci de-a dreptul Mare. Cetăţean de onoare al judeţului Bacău După ce a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei natale, apoi al municipiului Bacău, recent i-a fost atribuit şi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Bacău. Este primul născut (la 12 octombrie 1945) în familia ţăranilor muncitori Virginia şi Ioan (Nicu) Măric din satul Luncani, comuna Mărgineni, judeţul Bacău, şi, după o adolescenţă şi o primă tinereţe dedicate muncii practice în agricultură, a lăsat talentul nativ să urmeze cursul firesc. A abandonat munca de la câmp şi a urmat studii de grafică şi pictură la Şcoala de Arte din Bacău, unde a devenit el însuşi instructor de pictură naivă, după ce a absolvit şi Liceul de Arte Plastice.