Sfântul Apostol Filip s-a născut în Betsaida, un oraș din regiunea Galileei, renumit pentru pescuit și pentru populația sa mixtă de evrei și neevrei, fiind unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, așa cum ne este relatat în Evanghelia lui Ioan (1, 43). Încă din copilărie, a primit o educație aleasă din partea părinților săi, fiind influențat de tradițiile iudaice și format în cunoașterea Legii şi a tradițiilor religioase. Alături de alți apostoli precum Petru și Andrei, a avut o chemare directă din partea Mântuitorului Hristos, subliniind rolul său de pionier în răspândirea mesajului mesianic.
Lucescu, primit regeşte la Iaşi
▲ Tehnicianul lui Şahtior a fost premiat de către primarul Gheorghe Nichita cu o diplomă de merit cu medalia de argint ▲ Edilul-şef al Iaşului nu l-a uitat nici pe patronul ucrainean, Rinat Ahmetov, căruia i-a oferit o icoană şi un album cu fotografii şi istoria oraşului ▲
Mircea Lucescu a avut zi plină, vineri, înainte de meciul amical cu Poli Iaşi. La scurt timp după sosirea la Iaşi, tehnicianul român a servit prânzul la Casa Bolta Rece, împreună cu toată delegaţia venită de la Doneţk şi cu oficialii clubului Poli. „Il Luce“ a fost întâmpinat regeşte la restaurantul preferat al fostului povestitor Ion Creangă, cu pâine şi sare, nu au lipsit lăutarii, iar masa a fost plină de bucate tradiţionale alese. Lucescu senior nu s-a sfiit să deguste şi o „ţuică adevărată“, specialitatea casei. După masa de prânz, surprizele au continuat pentru tehnicianul lui Şahtior. Primarul Gheorghe Nichita i-a invitat pe toţi membrii delegaţiei lui Şahtior la Palatul Roznovanu, în Sala de Consiliu, le-a oferit tuturor câte un suvenir, după care i-a înmânat antrenorului român o diplomă de merit cu medalia de argint „Pro amicitia, pro fidelitatea - pentru un prieten şi ambasador al Iaşului“. Tehnicianul lui Şahtior a mai primit din partea primarului Nichita o icoană, reprezentându-i pe Sfinţii Mihail şi Gavriil cu mesajul ca „Poli şi Şahtior să fie precum cei doi sfinţi“. Primarul ieşean i-a trimis prin intermediul lui Lucescu cadouri şi patronului Rinat Ahmetov - o icoană cu Sfinţii Petru şi Pavel şi un album cu fotografii şi istoria capitalei Moldovei. După conferinţa de presă, Lucescu a semnat în cartea de onoare a Primăriei, după care a plecat cu primarul Gheorghe Nichita la Catedrala mitropolitană, unde s-a închinat la Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Cum biserica era plină de credincioşi, cei prezenţi la slujbă au rămas surprinşi să-l vadă pe tehnician făcându-şi loc spre altar, pentru a se închina. Lucescu nu a trecut neobservat nici pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, cel care desparte Palatul Roznovanu de Mitropolie, şoferii salutându-l din mers pe tehnician. Oaspetele ieşenilor a fost aclamat la scenă deschisă în Copou, atât înainte de meci, cât şi în timpul întâlnirii, de aceeaşi primire călduroasă bucurându-se şi jucătorii lui Şahtior. La final, Lucescu a fost scurt la conferinţa de presă, scuzându-se că mai are de „jucat“ încă o repriză, poate cea mai dificilă, la dineul oficial. Întreaga delegaţie s-a retras la un restaurant luxos din Iaşi, departe de ochii presei, acolo unde au concertat numeroşi solişti moldoveni, printre care şi Sofia Vicoveanca.