În fiecare an, la 25 Decembrie, cu prilejul slăvitului praznic al Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, Sfânta Biserică, prin intermediul rânduielilor, cântărilor liturgice, colindelor și cântecelor de stea
Mesajul de compasiune al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel
În urma trecerii la cele veşnice a Înalt Preasfinţitului Dyrair Mardichian, Primatul Bisericii Armene în România şi Bulgaria, în noaptea de 10 spre 11 mai 2010, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat Sanctităţii Sale Karekin II, Patriarh Catolicos al Tuturor Armenilor, următorul mesaj de compasiune:
Sanctitatea Voastră, Cu profundă durere creştinească am aflat vestea trecerii din această lume a Înalt Preasfinţitului Dyrair Mardichian, Primatul Bisericii Armene în România şi Bulgaria. Făcându-ne părtaşi întristării prilejuite de acest moment de încercare pentru membrii Arhiepiscopiei Armene din România şi pentru întreaga Biserică Armeană, în numele ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, Vă adresăm sincerele noastre condoleanţe, rugând pe Hristos Domnul, Arhiereul Cel Veşnic, să dea odihnă sufletului robului Său Arhiepiscopul Dyrair. Veşnica lui pomenire! † DANIEL, Patriarhul României O scrisoare de compasiune similară a fost trimisă de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi membrilor Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. Slujba de înmormântare a Înalt Preasfinţitului Dyrair Mardichian, Primatul Bisericii Armene în România şi Bulgaria, va fi oficiată duminică, 16 mai 2010, orele 11.00, la Catedrala armeană "Sfinţii Arhangheli" din Bucureşti (B-dul Carol I, nr.43). *** Înalt Preasfinţitul Părinte Dyrair Mardichian, Primatul Bisericii Armene din România şi Bulgaria, s-a născut în 24 mai 1930 la Beirut, Liban. În 1944-1947 a urmat cursurile seminarului Teologic din Ierusalim. La terminarea studiilor, familia s-a repatriat în Armenia şi s-a stabilit la Erevan. Acolo a urmat cursurile de engleză ale Institutului de Limbi Străine şi pe cele ale Seminarului Teologic de la Ecimiadzin. În continuare, a studiat la Academia Teologică pe care a absolvit-o cu calificativul "Excepţional". În anul 1957 a fost numit locţiitor al Episcopului armean din Azerbaidjan, apoi, Sanctitatea Sa Vasken I, patriarh şi catolicos al tuturor armenilor, l-a delegat episcop pentru comunităţile armene din România şi Bulgaria pe care le-a arhipăstorit timp de cincizeci de ani (1960-2010).