Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ este una din cele mai cunoscute vetre de formare teologică şi duhovnicească, ce a adus din plin obolul la propăşirea preoţimii ortodoxe româneşti. Acest lucru a fost posibil datorită profesorilor jertfelnici şi inimoşi care au predat acolo. Unul dintre aceştia este şi părintele Vasile Irina, care pe 16 august va împlini venerabila vârstă de 90 de ani.
Cu prilejul acestei frumoase aniversări, despre personalitatea preotului şi profesorului Vasile Irina ne-a vorbit părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care fost ucenic al părintelui la seminarul de la Neamţ între anii 1984 şi 1988. Părintele Vasile Irina s-a născut pe 16 august 1923 în satul Sfieşti din comuna Păstrăveni, judeţul Neamţ. „După propria sa mărturisire, părintele s-a născut într-un bordei învelit cu paie. Părinţii săi erau ţărani agricultori. În copilărie a îndurat foarte multe privaţiuni şi suferinţe. Cea mai grea a fost pierderea mamei sale la vârsta de 9 ani. A trecut prin mai multe boli ale copilăriei încât spunea cândva că de două ori a murit, dar a înviat, arătând condiţiile grele de trai“, ne-a spus arhim. Timotei Aioanei. Între 1930 şi 1936 a făcut în satul Păstrăveni şase clase primare, iar din 1937 a studiat la Seminarul Teologic Ortodox din Roman. A participat ca soldat în armata română la operaţiunile militare din cel de-al Doilea Război Mondial. Între anii 1945 şi 1948 a studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cernăuţi, iar în 1948 a fost repartizat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, unde a obţinut licenţa în teologie. În 1955 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Sărata Caraiman din judeţul Botoşani, iar în 1957 a fost transferat în judeţul Neamţ, la Parohia „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ din Vulturi.
Începând cu 1 iunie 1957 a fost numit spiritual şi mai apoi profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, de mitropolitul Justin Moisescu al Moldovei. În acest timp a urmat şi Facultatea de Litere din Iaşi, unde a susţinut licenţa în 1964. A predat la seminar mai multe discipline şi a fost diriginte la cinci promoţii de elevi seminarişti. După retragerea de la seminar în 1988, a fost preot paroh în oraşul Negreşti, judeţul Vaslui, îndeplinind din 1996 pentru câţiva ani şi funcţia de protopop de Negreşti, judeţul Vaslui. În prezent este slujitor la Biserica „Sfântul Mina“ din Iaşi. „A fost un profesor în acelaşi timp apreciat, respectat, dar şi temut de elevii seminarişti pentru asprimea şi rigoarea sa. Avea câteodată şi momente de mare duioşie, când povestea despre încercările vieţii, despre perioada războiului, despre lipsurile copilăriei. A fost un om capabil de jertfă. S-a sacrificat pentru seminar şi pentru parohiile unde a slujit. Dintre profesorii de altădată pe care îi păstrăm în inimi, în amintire şi rugăciuni, ne amintim de cuvintele şi sfaturile pe care ni le-a împărtăşit părintele Vasile Irina în vremea când eram în căutări şi vedem şi astăzi lumina din viaţa lui“, a spus părintele arhimandrit.