În fiecare an, la 25 Decembrie, cu prilejul slăvitului praznic al Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, Sfânta Biserică, prin intermediul rânduielilor, cântărilor liturgice, colindelor și cântecelor de stea
Pravila de rugăciune „Bogorodişnaia“
Maica Domnului este Mijlocitoarea creştinilor către Dumnezeu Tatăl, iar rugăciunea neîncetată către Ea sporeşte ajutorul pe care aceştia îl primesc. Pravila de „Bogorodişnaia“ (ce se tâlcuieşte „Născătoare de Dumnezeu“, din slavonă) constă în zicerea de 150 de ori a cântării aduse de Arhanghelul Gavriil ca închinăciune Născătoarei de Dumnezeu: „Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-Te! Ceea ce eşti plină de har, Marie, Domnul este cu Tine. Binecuvântată eşti Tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui Tău, că ai născut pre Mântuitorul sufletelor noastre“.
Tradiţia Bisericii spune că pravila „Bogorodişnaia“ a fost lăsată de însăşi Maica Domnului, fiind împlinită mai apoi, în secolul VII, de toţi creştinii. Treptat, a fost lăsată uitării, Sfântul Serafim de Sarov amintind de această pravilă de care spunea că, spusă în fiecare zi de către creştin, alături de rugăciunile de dimineaţă şi de seară, este izbăvitoare şi mântuitoare. De altfel, în chilia Sfântului Serafim de Sarov a fost găsită o cărticică veche cu descrierea minunilor petrecute cu cei care împlineau această pravilă. Această pravilă se face şi în prezent în mănăstirea din Diveevo a Sfântului Serafim de Sarov, în fiecare seară de la ora 21:00, la procesiunea de pe Kanafka (drumul Maicii Domnului ce înconjoară mănăstirea).
Episcopul Serafim (Zvedinski), proslăvit în ceata noilor mucenici şi mărturisitori ruşi, a cunoscut puterea pravilei, deoarece în surghiun spunea că în calea sa grea de la Melenkov până la Moscova, de la Moscova la Alma Ata, de la Alma Ata la Uralsk şi mai departe, în Marea Caspică, au fost presărate minuni. „Câteodată mă gândesc că Domnul înadins m-a îndreptat pe această cale, ca să mă conving aievea cât de puternică este rugăciunea Maicii Preciste înaintea Lui şi cât de lucrătoare poate fi îngereasca bunavestire: Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te! În locurile cele mai de nestrăbătut această cântare îmi netezea drumul, trimiţându-mi însoţitori credincioşi, în situaţii aparent fără ieşire îmi prilejuia scăparea nesperată, iar pe cei duşmănoşi îi îmblânzea, inimile cele rele nu o dată le îmbuna şi pe cei împietriţi îi ardea şi îi făcea de ocară. Ca să piară ei cum piere fumul“, mărturisea episcopul.
Rânduiala pravilei pe scurt
La începutul pravilei se citesc rugăciunile Tatăl nostru, Uşa milostivirii şi Rugăciune pentru părintele duhovnic. Apoi, după fiecare 10 rugăciuni se citeşte „Uşa milostivirii“, ne amintim de câte un eveniment din viaţa Maicii Domnului şi a Mântuitorului, după care ne rugăm la Maica Domnului după trebuinţele fiecăruia cu cuvintele noastre: „O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte şi păzeşte pre toţi creştinii dreptmăritori, sporeşte-le credinţa şi pocăinţa, iar pre cei adormiţi odihneşte-i în veşnica slavă a Domnului nostru“ / „O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-i şi întoarce-i în Biserica Ortodoxă pre cei rătăciţi şi căzuţi robi ai Tăi“ / „O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-l şi păzeşte-l pre părintele meu duhovnicesc (numele) şi cu sfintele rugăciunile lui miluieşte-mă pre mine, păcătosul“ etc.
La sfârşitul pravilei se rosteşte „Cuvine-se cu adevărat“, Doamne miluieşte (de trei ori) şi apoi rugăciunea „Preasfântă de Dumnezeu Născătoare Fecioară, acoperă-mă şi mă păzeşte pre mine, robul Tău, de toată răutatea sufletului şi a trupului şi de tot vrăjmaşul cel nevăzut şi văzut...“
Minuni petrecute ale celor care citesc pravila de rugăciune „Bogorodişnaia“ nu au întârziat să apară, datorită prezenţei în permanenţă a rugăciunii către Maica Domnului. Astfel, mulţi credincioşi au recunoscut că în perioada cât au spus această rugăciune, au avut loc întâmplări minunate de la Maica Domnului: au găsit locuri de muncă, au simţit pace şi bucuria de a se ruga şi de a participa la sfintele slujbe sau au avut probleme aparent imposibile care şi-au găsit rezolvarea. (Pr. Corneliu Dogaru)