Sfântul Apostol Filip s-a născut în Betsaida, un oraș din regiunea Galileei, renumit pentru pescuit și pentru populația sa mixtă de evrei și neevrei, fiind unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, așa cum ne este relatat în Evanghelia lui Ioan (1, 43). Încă din copilărie, a primit o educație aleasă din partea părinților săi, fiind influențat de tradițiile iudaice și format în cunoașterea Legii şi a tradițiilor religioase. Alături de alți apostoli precum Petru și Andrei, a avut o chemare directă din partea Mântuitorului Hristos, subliniind rolul său de pionier în răspândirea mesajului mesianic.
România, în grupa a doua valorică
În urma partidelor disputate miercuri seară, în preliminarii, situaţia coeficienţilor s-a modificat, România fiind în prezent pe o excelentă poziţie a patra, care ne-ar avantaja la tragerea la sorţi. În momentul stabilirii acestui clasament s-au luat în calcul atât meciurile din ultima campanie de calificare la Campionatul Mondial din 2006, cât şi actuala „bătălie“ pentru Europene. Chiar dacă nu am fost în Germania anul trecut, traseul excelent realizat de tricolori în această campanie, cu opt victorii şi două rezultate de egalitate, ne-a ajutat să devansăm echipe mult mai bine cotate decât noi, cum este cazul Angliei, Franţei, Italiei sau Spaniei.
Germania se află imediat după noi, în condiţiile în care miercuri seară, deja calificaţi, nemţii au clacat ruşinos în faţa cehilor, chiar pe teren propriu. În plus, pentru germani s-a făcut o excepţie şi s-au luat în calcul numai rezultatele din campania actuală, deoarece la ultima Cupă Mondială au participat din postura de gazde. Conform acestor ultime calcule, România se va afla la tragerea la sorţi de la Lucerna, de pe 2 decembrie, în urna a doua valorică. Şansele de a prinde prima urnă sunt foarte mici, iar pentru cei care se întreaba de ce este alcătuită din patru reprezentative mai slab cotate, răspunsul este mai mult decât simplu: Austria şi Elveţia sunt privilegiate de statutul de ţări organizatoare, Grecia este campioană europeană en-titre şi, în sfârşit, Croaţia este liderul la zi în clasamentul coeficienţilor. Astfel, o variantă optimistă, mai lejeră pentru echipa noastră, ar fi următoarea: Austria, România, Polonia, Norvegia, în timp ce o grupă mult mai dificilă ar fi cu Grecia, Italia şi Franţa.