În ultimii ani, în spațiul ortodox s-au intensificat vocile care cer renunțarea la bradul de Crăciun, considerându-l un element străin tradiției creștine răsăritene. Principalul argument invocat este
Sfântul Pantelimon, medicul fără salariu
Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginţi, s-a născut în provincia romană Nicomidia în timpul împăratului păgân Maximian. A fost încredinţat spre ucenicie medicului de renume Eufrosin. În scurt timp, împăratul Maximian l-a remarcat, luându-l la palat ca medic particular. L-a cunoscut pe bătrânul Ermolae, care l-a învăţat că doar Hristos înseamnă vindecare. După ce s-a botezat creştin, Pantelimon a început să vindece de boli grave în numele lui Hristos. A fost decapitat din ordinul împăratului. Părticele din moaştele sale se găsesc în mai multe biserici din întreaga lume. Mai multe lăcaşe de cult, cabinete şi asociaţii medicale sunt puse sub ocrotirea Sf. Pantelimon.
Nicomidia din Bitinia (provincie romană din Asia Mică) se numea oraşul în care Sfântul Pantelimon a venit pe lume, în anul 284. La naştere a primit nume de păgân, Pantoleon - „cu totul leu, voinic”. Aceasta pentru că tatăl său, Eustoghie, senator la curtea împăratului Maximian (286-305), se închina zeilor, asemenea împăratului şi simpatizanţilor săi. În timpul în care creştinii erau socotiţi duşmani ai statului, erau persecutaţi, batjocoriţi şi ucişi, mama lui Pantoleon, Evula, îl iubea pe Hristos în taină, numindu-se creştină. Ea îi vorbea despre împlinirea sufletului şi despre tainele credinţei în nemurire. N-au trecut mulţi ani de la naşterea sa şi tocmai atunci când copilul avea cel mai mult nevoie de ocrotirea mamei, aceasta a plecat la Domnul. Tatăl a dat copilul la şcolile păgâne ale timpului. A terminat cu succes Şcoala de Medicină la Nicomidia, fiind apoi încredinţat spre ucenicie în seama medicului de renume Eufrosin.
Întrucât în scurt timp, tânărul Pantoleon ajunsese la o cunoaştere desăvârşită a artei medicale, împăratul Maximian l-a remarcat, luându-l la palat ca medic particular. Datorită statorniciei cu care îşi îndeplinea misiunea pentru care fusese ales, tânărul medic, inteligent, frumos la trup şi la suflet, ajunsese să fie cunoscut până la Roma.
Prima minune
Trecând în fiecare zi prin faţa casei în care era ascuns Sfântul Ermolae, preot la biserica din Nicomidia, acesta din urmă îi ghici lui Pantoleon calitatea înaltă a sufletului. Astfel că îl invită odată să intre la el. Începu apoi să-l înveţe că numai Hristos, singurul doctor adevărat, a venit sa ne aducă mântuire, fără leacuri şi fără ca să ceară plată. Aceste cuvinte au aprins în inima tânărului un dor mare de credinţă. Începu astfel să-l viziteze regulat pe Sfântul Ermolae, care îl ajută să înţeleagă tainele credinţei în Hristos.
Într-o zi, pe când se întorcea de la Eufrosin, Pantoleon găsi pe drum un copil mort, după ce fusese muşcat de o năpârcă. Socotind că venise momentul să probeze adevărul promisiunilor lui Ermolae, el chemă în ajutor numele lui Hristos şi îndată copilul se ridică, iar năpârca muri. Cu bucurie a alergat la călăuza sa, Sfântul Ermolae, cerând să primească, fără întârziere, Sfântul Botez.
Credinţa, răsplată pentru servicii medicale
A rămas lângă bătrânul părinte, gustând din învăţăturile acestuia, iar acasă s-a întors abia în a opta zi. A minţit pe tatăl său, neliniştit din pricina absenţei de acasă, că a fost reţinut la palat de vindecarea unui om de pe lângă împărat. Păstra încă secretă convertirea lui, dar dovedea o deosebită preocupare în a-l convinge pe tatăl său că închinarea la idoli este zadarnică.
Odată a fost adus la senator un orb care se tânguia lui Pentoleon să-l vindece, întrucât până atunci îşi pierduse zadarnic toată averea pe la doctori. Crezând în Hristos, care sălăşluia de-acum în el, tânărul îi spuse tatălui său uimit că, prin harul Stăpânului Său, avea să-l vindece pe orb. După ce făcu semnul crucii pe ochii orbului, rugându-se lui Hristos, bărbatul s-a vindecat pe loc. Şi-a deschis, în plus, şi ochii sufletului, înţelegând că Hristos îl vindecase. Şi îndată a cerut şi el să fie botezat de Ermolae în numele lui Hristos. O dată cu acestea, Pantoleon a împărţit toată averea săracilor, a eliberat sclavii, dedicându-se numai bolnavilor cărora nu le cerea nimic în schimb, decât să creadă în mântuire.
Trădător pentru Asklepios
Din cauză că era căutat de mai mulţi pacienţi, ceilalţi medici din Nicomidia deveniseră invidioşi pe succesul lui şi, fiindcă îngrijise un creştin tocmai chinuit din ordinul împăratului, ei profitară de ocazie pentru a-l denunţa pe Pantoleon la împărat. Maximian l-a chemat pe orbul pe care îl vindecase Pantoleon, care i-a mărturisit că într-adevăr îl vindecase chemând numele lui Hristos şi că această minune îi adusese adevărata lumină, aceea a credinţei. Furios, împăratul a cerut să i se taie capul pe loc, trimiţând după Pantoleon.
Adus la el, împăratul i-a reproşat că i-a trădat încrederea pe care i-o acordase, acuzându-l că l-a sfidat pe zeul medicinei, Asklepios. Dar Sfântul Pantelimon îi spuse că atât credinţa, cât şi mila faţă de adevăratul Dumnezeu sunt superioare tuturor bogăţiilor şi onorurilor acestei lumi de deşertăciune, şi pentru a-şi întări argumentele i-a cerut lui Maximian să-l pună la încercare. Au adus atunci un paralitic, asupra căruia preoţii păgâni deja îşi spuseseră incantaţiile lor, dar fără nici un efect. Pantelimon l-a luat pe acesta de mână şi l-a ridicat în numele lui Hristos. Aceasta fu de ajuns pentru ca numeroşi pagâni să creadă în adevăratul Dumnezeu.
Pentru a-l îndupleca să se lase de Hristos, Maximian îi tot amintea lui Pantelimon de chinurile la care fusese supus Sfântul Antim, îi recunoştea calităţile în felurite moduri, dar nici măgulirile şi nici ameninţările n-au reuşit să-i schimbe atitudinea. Tiranul a dat ordin să fie torturat.
Torturile nu i-au schimbat convingerile
L-au legat de un stâlp şi l-au sfâşiat cu gheare de fier, iar rănile i le-au ars cu făclii aprinse. În acest timp, Sfântul Pantelimon era ocrotit de cel pentru care se jertfea. Hristos îi apăruse sub chipul părintelui său spiritual, Sfântul Ermolae, spunându-i: „Nu te teme, copilul meu, căci sunt cu tine şi îţi voi fi de ajutor în tot ceea ce vei suferi pentru mine”. Şi îndată, torţile s-au stins, iar rănile sfântului s-au vindecat.
Torturile au continuat. Însă, fie scufundat în plumb topit, fie aruncat în mare legat de un pietroi, Domnul îl însoţea şi îl păzea nevătămat. L-au aruncat apoi fiarelor sălbatice, dar, sub pavăza lui Iisus, animalele au venit la el, gudurându-se la picioarele lui asemeni unor animale domestice.
Împăratul s-a înfuriat din ce în ce mai tare şi a dat ordin ca sfântul să fie legat de o roată cu lame ascuţite, care, rostogolindu-se de la înălţime, în faţa întregului oraş, să-l omoare. Dar... Hristos l-a eliberat pe sfântul mucenic, în rostogolirea ei, roata strivind un mare număr de necredincioşi. Constatând ca nu va putea să-l clintească din credinţa sa, Maximian a dat ordin ca Pantoleon să fie decapitat, iar trupul să fie dat în foc.
Mucenicul Pantelimon
La locul execuţiei, când călăul a ridicat spada să-i taie capul, aceasta s-a topit precum ceara se topeşte în foc. Şi în faţa acestei minuni, soldaţii care erau de faţă l-au mărturisit pe Hristos. Pantoleon însă i-a îndemnat să-şi facă datoria, spunând o ultimă rugăciune. Un glas de sus i-a răspuns astfel: „Slujitor credincios, dorinţa ta va fi acum îndeplinită, porţile cerului îţi sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de-acum înainte adăpost deznădăjduiţilor, ajutor celor încercaţi, doctor bolnavilor şi teroare demonilor. De aceea, numele tău nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon” (care înseamnă „prea milostiv”).
Apoi întinse gâtul şi când capul îi căzu, în loc de sânge curse lapte din gâtul lui, trupul deveni alb ca zăpada, iar măslinul uscat de care fusese legat înverzi pe loc şi rodi cu fructe din belşug. Soldaţii i-au încredinţat trupul credincioşilor care l-au îngropat cu pioşenie pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul. Din anul 303, de când a fost decapitat, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor, numeroase aşezăminte şi spitale primind numele său. Mai multe biserici ortodoxe din lume adăpostesc părticele din moaştele sale. La Iaşi, credincioşii se pot ruga la moaştele Sfântului Pantelimon la Catedrala mitropolitană.
„Prin ajutorul lui am născut nouă copii, toţi sănătoşi”
Angela Bordeianu locuieşte la Iaşi, are 59 de ani şi a adus pe lume nouă copii. S-a gândit la un moment dat să facă un avort, dar s-a mustrat singură, pentru că mare ar fi fost acest păcat şi astfel a devenit pentru a noua oară mamă, la vârsta de 42 de ani. Nu îi este ruşine, ci îi mulţumeşte lui Dumnezeu în fiecare clipă, pentru că el, prin rugăciunile sfinţilor Săi, a salvat-o atunci când i-a cerut ajutorul. „Eu am mare evlavie la doi sfinţi: Sfântul Nicolae şi Sfântul Spiridon. Când mă rog la ei, tremur şi ştiu că mă vor ajuta. Cred în puterea lor de sfinţi ierarhi. Dar mare ajutor am primit în nenumărate rânduri de la Sfântul Pantelimon. De câte ori i-am cerut ajutorul, am simţit că m-a ascultat. Am cerut, în general, să mă tămăduiască de boli, să-mi ferească copiii de boli şi, mai ales, să-i nasc uşor. Merg foarte des şi la Biserica «Sf. Pantelimon» din Iaşi. Astfel, prin ajutorul lui, am născut nouă copii, toţi sănătoşi”, ne-a declarat femeia, începând apoi să ne povestească viaţa Sfântului Pantelimon.
Cabinete medicale sub ocrotirea Sfântului Pantelimon
Ţinând seama de porunca Mântuitorului Iisus Hristos de a cerceta pe cel bolnav, în baza Statutului de Organizare şi Funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a dezvoltat activitatea medicală filantropică în cadrul mai multor cabinete medicale. Două dintre acestea sunt puse sub ocrotirea directă a Sf. Pantelimon. Primul înfiinţat este Cabinetul Stomatologic „Sf. Pantelimon” - Iaşi, 1993; al doilea fiind Cabinetul Stomatologic „Sf. Pantelimon”, Dorohoi, 1999. Aceste unităţi medicale funcţionează pe principiul autofinanţării. Categoriile sociale care beneficiază de asistenţă medicală caritabilă în aceste cabinete sunt: copiii orfani, persoane cu dizabilităţi, bătrâni, familiile sarace cu mulţi copii, monahii şi monahiile din mănăstiri şi alţi salariaţi care achită tratamentul în procente diferite, în funcţie de venituri.
Cabinetul Stomatologic „Sf. Pantelimon” din cadrul Centrului Medical „Providenţa” al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei funcţionează în prezent în incinta Dispensarului policlinic „Sf. Ap. Petru şi Pavel”, de pe Bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt, oferind o gamă variată de servicii medicale de specialitate. La serviciile Cabinetului „Sf. Pantelimon” pot apela „pacienţi până la 18 ani, care au gratuitate din partea Casei de Asigurări de Sănătate, cu care suntem în contract. Tot gratuit sunt trataţi veteranii de război şi persoanele cu gradul I de handicap. De asemenea, se pot adresa şi persoane cu probleme legate de parodontologie. Noi ne ocupăm în mod special şi de profilaxia afecţiunilor parodontologice”, a explicat dr. Liliana Păsărin.
În cadrul cabinetului se pot efectua şi microintervenţii de natură chirurgicală, dar şi lucrări protetice, aici existând şi un laborator performant de tehnică dentară. „Se fac lucrări variate, în funcţie de preferinţele pacientului şi de recomandările medicale pe care le stabilim noi”, a mai precizat dr. Păsărin.
Pentru a beneficia de serviciile stomatologice oferite în cadrul Cabinetului „Sf. Pantelimon”, pacienţii trebuie să aibă asupra lor buletinul de identitate, un cupon de pensie, o adeverinţă de salariat sau o adeverinţă de elev, după caz. Cabinetul este deschis în fiecare zi între orele 8.00- 20.00, medicii asigurând permanenţa în două schimburi.
În cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, din 1999, funcţionează la Dorohoi încă un cabinet medical pus sub oblăduirea Sf. Pantelimon. „În statutul AMFOR este prevăzută înfiinţarea de unităţi medicale în zonele precare, unde veniturile pacienţilor sunt scăzute. AMFOR şi Cabinetul Stomatologic al Centrului Eparhial din Iaşi au donat aparatura, instrumentarul şi o parte din materialele consumabile. Protopopiatul din Dorohoi a oferit şi amenajat spaţiul necesar funcţionării acestui cabinet”, aflăm de la dna dr. Aurelia Luchian, preşedinte executiv AMFOR.
Prin decizia mitropolitană de înfiinţare se precizează că, la Dorohoi, Cabinetul Stomatologic „Sf. Pantelimon”, fiind o unitate filantropică non-profit, va folosi banii obţinuţi din plata actelor medicale, pentru acoperirea cheltuielilor legate de salariile personalului şi procurarea materialelor consumabile.
Primul lăcaş de rugăciune al Secţiei de Ergoterapie de la Şipote
În comuna Şipote, judeţul Iaşi, funcţionează Secţia de Ergoterapie a Spitalului de Boli Psihice Socola din Iaşi. Ieri, 26 iulie, cu o zi înainte de sărbătoarea Sf. Pantelimon, s-a sfinţit şi inaugurat primul lăcaş de cult al unităţii medicale de aici. Pus sub ocrotirea Sf. Pantelimon, paraclisul, amenajat într-un fost salon, a fost înfiinţat la iniţiativa preotului de caritate de la unitatea medicală amintită şi de la o secţie asemănătoare de la Bârnova, judeţul Iaşi, părintele Ştefan Dolgu. IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a binecuvântat iniţiativa, dând dispoziţie pentru înfiinţarea capelei de la Şipote.
„Prezenţa unui preot aici va fi folositoare şi medicilor şi pacienţilor”
Slujba de sfinţire a paraclisului a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de protopopul de Hârlău, părintele Nicolae Crăciun, alături de care s-au aflat preoţi din satele comunei Şipote şi invitaţi de la alte parohii. De asemenea, a fost prezent şi primarul comunei Şipote, dl. Constantin Coţofană. Printre cei prezenţi s-au aflat şi medicii din conducerea Spitalului Socola, printre care şi managerul general, prof. dr. Călin Scripcaru, conducerea secţiei de la Şipote şi prof. dr. acad. Constantin Romanescu. După sfinţirea lăcaşului de cult, s-a făcut o slujbă de pomenire pentru toţi ctitorii instituţiei şi pentru toate cadrele medicale trecute la cele veşnice care au lucrat la Şipote. „Această unitate atât de frumoasă, aşezată într-un cadru atât de pitoresc, are rolul de a alina suferinţele celor internaţi aici. Pe lângă jertfa pe care o depun cadrele din unitatea aceasta, acum se adaugă şi activitatea unui preot care să se roage pentru cei de aici, care să-i îndrume duhovniceşte şi care să ajute la bunul mers al acestei instituţii. Credem că prezenţa unui preot aici va fi folositoare şi medicilor şi pacienţilor”, a spus la sfârşitul slujbei, părintele protopop Nicolae Crăciun, care a transmis şi binecuvântările IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Promisiuni pentru construirea unei biserici
Aflat printre invitaţi, managerul general al Spitalului Socola, prof. dr. Călin Scripcaru, a promis că va sprijini toate demersurile preotului misionar de aici: „Sunt copleşit de prezenţa preoţilor şi de atmosfera duhovnicească creată de slujba oficiată. Amenajarea unui paraclis în această unitate medicală este un pas înainte pentru binele bolnavilor şi pentru cadrele medicale de aici. Sunt conştient că în viitor trebuie să construim aici o biserică încăpătoare, care să ofere un spaţiu prielnic oficierii slujbelor religioase de care au mare nevoie mai ales cei bolnavi”.
După luările de cuvânt ale medicului coordonator al secţiei de la Şipote, dr. Mariana Gribincea, ale prof. dr. acad. Constantin Romanescu şi ale preotului misionar Ştefan Dolgu, preoţii au mers prin saloanele bolnavilor şi au stropit cu aghiazmă, binecuvântând pe bolnavi. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească.
Biserici închinate Sfântului Mucenic Pantelimon
Biserica „Sfântul Pantelimon” şi „Sf. Haralambie”, Protopopiatul Iaşi 1, îşi sărbătoreşte astăzi hramul. Biserica parohiei a fost construită în anul 1805 de breasla medicilor, farmaciştilor şi bărbierilor din Iaşi pe locul unei biserici construită la 1764 şi închinată Sfântului Haralambie. Această biserică a fost renovată în mai multe rânduri, însă niciodată nu s-au făcut reparaţii capitale până în ultimii ani. În anul 1998, biserica a fost dată în grija Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi Români din Iaşi. Până la începutul anului 2007 s-au efectuat ample lucrări de restaurare şi consolidare în interior, s-a pregătit biserica pentru pictură, s-au pus geamuri noi, uşi metalice, s-a turnat pardoseală. La începutul acestui an, prin decizie mitropolitană, Biserica „Sf. Pantelimon” a devenit biserică de parohie, aceasta fiind formată din 200 de familii. După cum ne-a spus pr. paroh Ovidiu Ciubotaru, parohia şi-a propus ca de acum înainte să finalizeze consolidarea bisericii şi să înlocuiască acoperişul. De asemenea, lângă biserică se va construi, prin fonduri europene, un centru de zi pentru minori. Acest proiect se derulează în colaborare cu Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă”.
În Protopopiatul Iaşi 1 este sărbătoare şi la Henci.
La Iazu-Nou vor fi aduse, astăzi, o parte din moaştele Sf. Gheorghe
Şi la parohia Aroneanu din Protopopiatul Iaşi 2 este astăzi hram. Cu această ocazie, aseară, un sobor de preoţi a oficiat slujba Vecerniei şi a Litiei, după care a urmat agapa creştină. Ziua s-a încheiat cu un program artistic susţinut de copiii de la Şcoala din Aroneanu. În cadrul acestui program au fost prezentate două scenete de teatru, una despre comportamentul creştinului în biserică şi a doua „Soacra cu trei nurori”, precum şi o serie de cântece religioase. În Protopopiatul Iaşi 2 mai este astăzi sărbătoare la parohia Pahomia. Şi credincioşii din Protopopiatul Darabani merg astăzi la hram la parohia Başeu-Hudeşti.
Parohia din satul Iazu-Nou, comuna Şipote, judeţul Iaşi, Protopopiatul Hârlău îşi sărbătoreşte astăzi cel de-al doilea hram. Pusă sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva şi a Sfântului Pantelimon, comunitatea credincioşilor de la Iazu-Nou construieşte o biserică. În prezent, slujbele se oficiază într-un paraclis care este uneori neîncăpător. Ieri, 26 iulie, la ora 17.00, preotul paroh Florin Călugăru, alături de încă doi preoţi din satele comunei Şipote, părintele Aurel Lunic de la parohia Şipote şi părintele Paul Albu de la parohia Chişcăreni, a oficiat slujba Vecerniei şi a Litiei şi Acatistul Sfântului Pantelimon, la care au participat zeci de credincioşi. „Am oficiat aceste slujbe chiar în biserica aflată în construcţie, unde am amenajat o copertină şi un altar. Astăzi, de la ora 7.00, în acelaşi loc, vom oficia slujba Utreniei, după care vom face Acatistul Sfântului Gheorghe. La orele 8.30, preotul Dănuţ Fotea de la parohia Feredeni, comuna Deleni, va sosi la noi la biserică şi va aduce o parte din moaştele Sf. Gheorghe aflate în biserica din acest sat. Moaştele vor rămâne până seara, credincioşii având posibilitatea de a se închina lor. Vom oficia apoi Sfânta Liturghie, după care vom face rugăciuni pentru ploaie”, ne-a declarat preotul paroh de la Iazu-Nou, părintele Florin Călugăru. Evenimentul se va încheia cu o agapă frăţească pregătită de gospodinele parohiei pentru toţi credincioşii participanţi.
Pelerinaje cu moaştele Sfântului Pantelimon
Moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfântului Nectarie Taumaturgul, aflate la Catedrala episcopală din Galaţi, au fost purtate ieri în pelerinaj în Episcopia Dunării de Jos. Ieri, 26 iulie, moaştele au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi la Spitalul Municipal „Elena Doamna” din Galaţi, urmând ca astăzi să ajungă la Mănăstirea „Sf. Pantelimon” de la Lacu Sărat, care îşi sărbătoreşte astăzi hramul. Menţionăm că şi la Iaşi moaştele Sf. Pantelimon de la Catedrala mitropolitană vor fi purtate în pelerinaj, alături de moaştele altor sfinţi, duminică, 29 iulie, până pe Colina Crucii, unde se vor face rugăciuni pentru ploaie.