În ultimii ani, în spațiul ortodox s-au intensificat vocile care cer renunțarea la bradul de Crăciun, considerându-l un element străin tradiției creștine răsăritene. Principalul argument invocat este
Situaţia creştinilor ortodocşi din Orient
Înalt Preasfinţitul Ilarion Alfeev, Mitroplit de Volokolamsk, şeful Departamentului de relaţii externe al Patriarhiei Ruse, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Agenţia de ştiri Interfax, preluat de site-ul romfea.gr, despre situaţia actuală a Bisericilor Ortodoxe din Orient.
Despre Orientul Mijlociu, IPS Mitropolit Ilarion Alfeev a spus că acesta este leagănul creştinismului şi este în strânsă legătură cu istoria Ortodoxiei, întrucât aici se află patriarhiile vechi ortodoxe. "În mod repetat în istorie, Mediterana de Est a devenit o arenă de conflicte politice şi religioase şi adesea victimele acestor conflicte sunt creştinii. Tragediile sângeroase din ultimele luni, atacul terorist asupra Bisericii Copte din Alexandria şi arderea recentă a bisericilor din Giza sunt motive de îngrijorare pentru milioane de creştini din întreaga lume. Aceste evenimente fac parte dintr-un proces global care afectează vieţile creştinilor din diferite ţări. Dacă nu se iau măsuri speciale pentru a-i proteja pe creştini, cred că putem să ne aşteptăm la un mare val de imigraţie", a spus IPS Mitropolit Ilarion. Întrebat despre convocarea întâistătătorilor celor patru patriarhii ortodoxe din Orient, care va avea loc la Istanbul, Înalt Preasfinţitul Ilarion a spus că tema de dialog a acestei întâlniri este situaţia creştinilor care sunt păstoriţi de aceste Biserici: "În ultimele luni, situaţia politică din Orientul Mijlociu a devenit mult mai tensionată, iar problemele ortodocşilor din regiune au crescut considerabil. Această reuniune se face mai mult pentru tratamentul unei astfel de ameninţări grave. Am aflat că, în plus, faţă de aspectele menţionate în ordinea de zi, sunt incluse şi aspecte care privesc întreaga Ortodoxie, cum ar fi pregătirea Marelui Sinod Panortodox. Noi purtăm foarte mare respect pentru patriarhiile istorice ortodoxe, dar când vine vorba de probleme ale altor Biserici Ortodoxe surori, ar trebui să existe o consultare în comun, în conformitate cu principiile de cooperare recunoscute. Obiectivul nostru comun este unitatea Bisericilor Ortodoxe locale, indiferent de istoria şi existenţa lor pentru a aborda diversele provocări ale timpului nostru". Mărturia comună a creştinilor ortodocşi este necesară Înalt Preasfinţitul Mitropolit Ilarion Alfeev a spus că Biserica Rusă nu poate fi de acord ca un grup de Biserici să fie considerat un "nucleu" în lumea ortodoxă, pe motivul că autocefalia lor este mai veche decât a celorlalte Biserici autocefale. "În acest caz, există pericolul de împărţire a Bisericilor Ortodoxe în Biserici de gradul 1 şi Biserici de gradul 2. Dar, pentru poporul lui Dumnezeu, cel mai important lucru astăzi este de a arăta unitatea noastră. Să demonstrăm că ortodocşii nu L-au pierdut pe Hristos, Care este viaţa noastră: Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii (Ioan 13, 35). Poporul lui Dumnezeu aşteaptă de la noi o mărturie puternică şi inspirată despre Adevărul lui Hristos şi răspunsuri la întrebări despre cum ar trebui să trăiască creştin-ortodocşii în lumea modernă", a spus Înalt Preasfinţitul Mitropolit Ilarion Alfeev.