În noaptea când S‑a născut Pruncul Iisus într‑o peșteră lângă Betleem, o ceată de îngeri cânta: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14). Cântarea aceasta ne arată că Naşterea Domnului Iisus Hristos uneşte cerul şi pământul, îngerii şi păstorii, slava lui Dumnezeu şi smerenia Copilului nevinovat, darurile scumpe ale magilor şi sărăcia Mamei‑Fecioare.
Centrul de presă BASILICA, sprijin mediatic în misiunea parohiei și a mănăstirii azi
În a doua zi a sărbătorii Rusaliilor, numită în calendar sărbătoarea Sfintei Treimi, avem prilej de bucurie sfântă și recunoștință față de lucrarea Preasfintei Treimi în viața Bisericii prin revărsarea razelor binefăcătoare ale harului Duhului Sfânt, care ne arată că Preasfânta Treime este pentru noi, creștinii ortodocși, izvor de iubire sfântă și model de comuniune, coresponsabilitate și cooperare în Biserică.
În 2015, Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii, cuvântul inspirat al acestui mare dascăl și ierarh-păstor al Bisericii ne ajută să înțelegem mai bine lucrarea și sălășluirea Preasfintei Treimi în noi. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Cel ce are Duhul nu numai că se numește al lui Hristos, dar chiar are pe Hristos în el, fiindcă nu se poate ca Duhul să fie de față și Hristos să nu fie. Unde este un Ipostas al Treimii, acolo este de față Treimea întreagă, fiindcă Treimea este nedespărțită în Sine și unită în mod desăvârșit”.1
Datorită bogăției de sensuri și semnificații teologice și duhovnicești ale învățăturii despre Preasfânta Treime, cuprinse în slujbele Bisericii Ortodoxe, multe biserici parohiale și mănăstirești din București și împrejurimi, dar și din întreaga țară au ca hram această sărbătoare a Sfintei Treimi, incluzând aici și Mănăstirea Samurcășești, bine-cunoscuta vatră monahală din apropierea Bucureștilor (comuna Ciorogârla), ctitorită la începutul secolului al XIX-lea de vornicul Constantin Samurcaș.
Centrul de presă BASILICA, înființat în urmă cu aproape opt ani (2007), la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Catedralei Patriarhale și al Bucureștilor, întâmpină cu deosebită bucurie sărbătoarea Sfintei Treimi, în special prin cele două componente ale sale, Radio TRINITAS și Televiziunea TRINITAS, numele acestora referindu-se direct la Sfânta Treime.
Dacă denumirea de Basilica, însemnând în limba latină creștină o biserică mare, subliniază rolul misionar mediatic al Centrului de presă al Patriarhiei Române în susținerea lucrării pastorale, misionare, educaționale și culturale a Bisericii în societate, numele de Trinitas se referă la Sfânta Treime, Comuniune de iubire divină eternă și model desăvârșit de comuniune în viața Bisericii (cf. Ioan 17, 21-22).
De aceea, sărbătoarea Preasfintei Treimi este un ales popas duhovnicesc pentru instituțiile media ale Patriarhiei Române, care prin activitatea lor contribuie la promovarea credinței și spiritualității creștine ortodoxe în societatea românească, la stabilirea unor punți de comunicare și comuniune între generații, precum și între românii din țară și străinătate, mai ales în această vreme a globalizării și a secularizării accentuate.
Deși se află în căutare de noi surse de susținere financiară în contextul crizei economice prelungite, Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române reușește totuși să elaboreze formule editoriale noi și valoroase, aducând lumină, pace, bucurie, echilibru și speranță în sufletele ascultătorilor, telespectatorilor și cititorilor, într-o societate marcată de schimbare rapidă și viitor incert. Prin transmiterea zilnică a Sfintei Liturghii și a slujbei Vecerniei, prin prezentarea actualității bisericești din ce în ce mai bogată și diversă, prin realizarea de emisiuni și scrierea unor materiale de presă cu conținut duhovnicesc, educațional și social pentru românii din țară și străinătate, Centrul de presă BASILICA promovează credința și cultura creștină în societate.
Dintre împlinirile din ultimul an menționăm:
Radio TRINITAS a implementat proiectul Românii de lângă români derulat timp de opt luni în comunități ortodoxe române din Franța, Germania, Belgia, Italia și Spania cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.
TRINITAS TV a continuat strategia de introducere a unor noi emisiuni în grila de programe. De remarcat este demersul editorial al transmiterii în direct în Sâmbăta Mare (11 aprilie 2015) a evenimentului venirii Luminii Sfinte la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, o premieră pentru televiziunile din România.
Publicațiile LUMINA au continuat să promoveze activitățile bisericești din toate eparhiile Patriarhiei Române și să cultive legăturile dintre cultură, spiritualitate și filantropie în societatea de astăzi. Ziarul Lumina, în cooperare misionară cu alte sectoare ale Administrației Patriarhale, a publicat noi suplimente: „Lumina literară și artistică”, „Lumina Educației”, „Lumina Cărților”. În colecția „Media Christiana” - Seria Lumina au fost publicate noi volume, cu articole din cotidian și din săptămânalul „Lumina de Duminică”, iar publicația „Vestitorul Ortodoxiei”, la un sfert de veac de activitate, a concentrat întreaga sa lucrare publicistică într-o arhivă digitalizată.
Agenția de presă BASILICA a realizat noul site basilica.ro cu o grafică mai atractivă. Odată cu implementarea noului site, acesta a devenit mult mai vizibil în motorul de căutare Google, fiind mult mai ușor de accesat de utilizatori. Până în momentul de față, pe site-ul Agenției de știri BASILICA se găsesc peste 70.000 de știri/documente/informații care reflectă dinamismul și bogăția vieții bisericești.
Biroul de presă și relații publice a continuat să informeze opinia publică asupra activității și punctelor de vedere oficiale ale Patriarhiei Române în chestiuni aflate în dezbatere publică. O atenție specială a fost acordată susținerii în media laică a campaniei pentru menținerea orei de religie în învățământul public.
La ceas de sărbătoare, mulțumim tuturor celor care sprijină financiar activitatea Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române, și anume parohiile și protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor și eparhiile din țară și străinătate, precum și altor instituții și persoane care apreciază importanța acestei activități misionar-mediatice a Patriarhiei Române în societate.
Felicităm pe toți ostenitorii Centrului de presă BASILICA pentru bogata lor activitate și ne rugăm Preasfintei Treimi să-i binecuvânteze pe toți cu har îmbelșugat, pentru a transmite lumina credinței în sufletele oamenilor, spre slava lui Dumnezeu și binele poporului român dreptcredincios.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
*Mesaj transmis la sărbătorirea hramului Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române, sărbătoarea Sfintei Treimi, 1 iunie 2015.
Notă:
1 Omilii la epistolele pauline, 1 Omilii la Epistola către Romani, omilia XIII, Editura Christiana, Bucureşti, 2005, p. 247.