Ziua Marii Unirii nu este rodul unui eveniment spontan, ci al unui ideal împlinit cu multe jertfe, minuțios pregătit şi mult aşteptat. Ca orice eveniment important al istoriei neamului, Unirea tuturor românilor
Generozitatea este lumina sufletelor mari
Astăzi, Academia Română împreună cu Biblioteca Academiei Române, prin strădania plină de admirație a domnului prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române, organizează o dezbatere academică, precum și vernisarea expoziției dedicate colecției celui mai mare colecționar numismat român, recunoscut la nivel european, Constantin C. Orghidan, în contextul împlinirii anul acesta a 150 de ani de la naştere și 80 de ani de la trecerea în veșnicie a marelui mecenat și industriaș român.
Această manifestare, organizată cu solemnitate și demnitate de Academia Română, ne ajută să înțelegem că celebrarea marilor simboluri și valori ale neamului românesc este o datorie permanentă a tuturor, mai ales într-o vreme când instituții importante din societatea românească nu mai cultivă gesturi comemorative naţionale.
Graţie importantei contribuții pe care Constantin Orghidan a avut-o în crearea unui adevărat tezaur, Academia Română este în prezent, prin Cabinetul de Numismatică din cadrul Bibliotecii Academiei Române, deținătoarea uneia dintre cele mai spectaculoase și reprezentative colecții numismatice din lume.
Contribuția marelui inginer și numismat Constantin C. Orghidan trebuie mai mult cunoscută şi prețuită, fiind un îndemn la o mai bună cunoaștere a culturii și identității noastre româneşti.
Felicităm pe domnul prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și directorul general al Bibliotecii Academiei Române, precum și pe organizatorii acestui eveniment cultural deosebit!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj adresat cu prilejul dezbaterii academice: „Inginerul Constantin Orghidan (1874-1944) - industriașul și numismatul, ctitorul și binefăcătorul. 150 de ani de la naștere și 80 de ani de la mutarea la cele veșnice”, Academia Română, 7 noiembrie 2024.