București, 21 aprilie 2025 Eminenței Sale Giovanni Battista Re Decanul Colegiului Cardinalilor, Vatican Eminența
„O discuție despre presa bisericească din România este necesară și pilduitoare”
Preafericirea Voastră, Părinte Patriarh,
Înaltpreasfințiile Voastre,
Cuvioși și Cucernici Părinți,
Academia Română este deosebit de onorată să transmită Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, la centenarul acesteia, și slujitorilor ei cele mai calde și profunde urări de viață lungă și împliniri duhovnicești întru sporirea credinței noastre strămoșești creștin-ortodoxe.
În contextul sărbătoririi Centenarului Patriarhiei BOR, o discuție despre presa bisericească din România este necesară și pilduitoare, din perspectiva oglindirii activităților atât de complexe ale Bisericii în ziarele și revistele bisericești.
Presa bisericească din România are o tradiție îndelungată. Începând cu primele publicații religioase din secolul al XIX-lea, acestea au avut un rol esențial în promovarea valorilor creștine și în informarea credincioșilor despre activitățile Bisericii.
De-a lungul timpului, presa bisericească din România a evoluat, adaptându-se contextelor sociale și politice, dar și-a menținut misiunea de a promova valorile creștine și de a informa credincioșii.
Câteva repere istorice ale presei bisericești sunt foarte grăitoare:
Vestitorul bisericesc (1839-1840) - prima gazetă religioasă și morală din Țara Românească, a fost inițiată de ierodiaconul Dionisie Romano și profesorul Gavriil Munteanu.
Telegraful român de la Sibiu este cea mai longevivă publicație din presa bisericească, cu apariție neîntreruptă din anul 1853.
Biserica Ortodoxă Română (începând cu 1874) - revista oficială a Sfântului Sinod, cu un rol important în dezvoltarea teologiei românești și în diseminarea informațiilor bisericești.
Candela (1882-1946) - publicată la Cernăuți, a fost o revistă teologică de referință, cu studii valoroase în limbile română și ruteană.
Publicații bisericești actuale continuă această tradiție și își îndeplinesc misiunea formativă și informativă: misionară, duhovnicească și academică. Astfel:
Agenția de știri Basilica este reprezentanță oficială de știri a Patriarhiei Române, oferind informații actualizate despre evenimentele și activitățile Bisericii Ortodoxe Române;
Ziarul Lumina, lansat în 2005 - o „mare binecuvântare” caracterizat de Preafericitul Părinte Patriarh - este primul cotidian creștin ortodox din România și este singurul de acest fel la nivel mondial. Publică articole pe teme religioase, culturale și sociale, reflectând viața Bisericii și a comunității ortodoxe.
Oglindirea și prezentarea în paginile acestor publicații ale activităților și acțiunilor Bisericii nu sunt doar simple relatări de presă. Ele sunt o parte esențială constitutivă a menirii Bisericii noastre, a muncii sale de misionariat, de informare și de formare a credinței ortodoxe.
Tocmai de aceea și în acest spirit, dorim să transmitem, din partea conducerii Academiei Române, mulțumirile noastre pentru tot ceea ce ați făcut și veți face și în viitor, sentimentele noastre de gratitudine și de prețuire.
Întru mulți ani roditori și ziditori tuturor slujitorilor Bisericii Ortodoxe și Patriarhiei Române.
Acad. Dumitru Murariu,
7 februarie 2025
Titlul aparține redacției
Citiți și: „Ziarul Lumina” - două decenii de slujire mediatică