Ziua Marii Unirii nu este rodul unui eveniment spontan, ci al unui ideal împlinit cu multe jertfe, minuțios pregătit şi mult aşteptat. Ca orice eveniment important al istoriei neamului, Unirea tuturor românilor
Omagiu şi binecuvântare de centenar
Sărbătoarea împlinirii a 100 de ani de viaţă a domnului Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, este o mărturie a unei bogate vieți și activități, desfășurate în slujba promovării ştiinţei, culturii și spiritualității naţionale româneşti.
Pasiunea sa pentru cercetarea ştiinţifică, respectul pentru adevărurile istoriei şi preocuparea permanentă pentru deschidere şi cooperare i-au adus un loc de seamă între personalităţile care vor continua să inspire multe generații de cercetători şi oameni de cultură.
Om de ştiinţă, medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, domnul Constantin Bălăceanu-Stolnici deţine numeroase titluri şi funcții onorifice, păstrându-şi mereu modestia şi raportarea la aceste titluri cu decență şi responsabilitate.
Așa cum mărturisește personal, domnul Constantin Bălăceanu-Stolnici este „un om al locului şi al timpului său”, cu o putere de lucru mereu surprinzătoare, un bun cunoscător al trecutului istoric, cu prețuire deosebită pentru istoria Bucureştilor şi a poporului român. La frumoasa şi venerabila vârstă de 100 de ani, Constantin Bălăceanu-Stolnici continuă să fie activ, să îşi desfășoare activitatea de cercetare, să scrie cărţi și să fie ancorat în viaţa societăţii românești.
Domnul Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost în toată viața sa un om apropiat al Bisericii. Domnia sa a reușit, nu numai după anul 1990, ci şi în plin regim comunist, să cultive o complementaritate între argumentarea ştiinţifică şi revelaţie sau credinţă.
În calitate de efor testamentar al Așezămintelor Brâncovenești - Biserica Domnița Bălașa din București, care, în perioada 2018-2022, a fost restaurată printr-un amplu proiect finanțat din fonduri europene, s-a preocupat ca această biserică să funcționeze la așteptările pe care le-au avut ctitorii ei, dând curs conștiinței de epitrop testamentar, îndatorat de strămoşii ctitori să readucă în proprietate bunurile confiscate în timpul regimului comunist ateu.
Ne amintim mereu cu bucurie de întâlnirile noastre cu domnul academician Constantin Bălăceanu-Stolnici și prețuim susținerea sa publică în proiectul construirii Catedralei Naționale. Domnia sa a fost membru al Adunării Naționale și al Consiliului Național ale Bisericii Ortodoxe Române, și un sfetnic apropiat al regretaților Patriarhi ai României: Justinian, Iustin și Teoctist, precum și al multor ierarhi din ţara noastră, cu care a cultivat relații foarte utile Bisericii și societății.
Anul trecut, 2022, la aniversarea de 99 de ani, în semn de cinstire și recunoștință pentru activitatea sa, i-am conferit domnului Constantin Bălăceanu-Stolnici cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul Crucea Patriarhală, pentru mireni.
Dorinţa sa de a evoca raze şi chipuri de lumină din istoria, cultura şi spiritualitatea ţării noastre se arată în preocuparea sa permanentă pentru promovarea valorilor perene ale neamului românesc şi cultivarea recunoştinţei faţă de cei care au contribuit la dăinuirea peste timp a conştiinţei de neam, a unităţii de limbă şi credinţă, a comuniunii de cuget şi simțire românească.
Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Dăruitorul vieții şi al tuturor binefacerilor, să dăruiască domnului Constantin Bălăceanu-Stolnici ajutorul Său sfânt în toată lucrarea sa de promovare a cercetării științifice, a cunoașterii istoriei şi culturii poporului român.
Întru mulţi şi fericiţi ani, domnule academician Constantin Bălăceanu-Stolnici!
Cu aleasă preţuire şi binecuvântare,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj adresat domnului Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, la împlinirea a 100 de ani de viață, joi, 6 iulie 2023.