La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sesiune aniversară la centenarul academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici
Academia Română a organizat joi, 6 iulie, o sesiune aniversară dedicată academicianului dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de viață. Manifestarea a fost găzduită de Aula Academiei Române și s-a bucurat de prezența a numeroși membri ai înaltului for științific și cultural, oameni de cultură, medici, profesori și persoane care au dorit să îi fie aproape cunoscutului academician la acest moment de sărbătoare. La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a lecturat mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Academicianul, medicul neurolog și profesorul universitar Constantin Bălăceanu-Stolnici și-a aniversat joi, 6 iulie, centenarul, momentul de sărbătoare fiind marcat printr-o sesiune aniversară, organizată de Institutul de Antropologie „Francisc Rainer” al Academiei Române și de Universitatea Ecologică din București, instituții a căror activitate a fost profund marcată de cunoscutul om de știință.
Evenimentul găzduit de Aula Academiei Române și moderat de psihologul Mihai Copăceanu a debutat printr-un cuvânt de felicitare adresat de președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, care a vorbit despre descendența nobilă a academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici, cu referire la activitatea sa științifică, pusă în slujba societății.
„Viața distinsului intelectual Constantin Bălăceanu-Stolnici este ea însăși istorie prin toată complexitatea ei. Este istorie pentru că venerabilul medic, profesor și membru al Academiei Române are vârsta aceasta egală cu secolul și nu se raportează la un an, doi, un deceniu, două, din trecut, ci se raportează la un secol. Fiind vorba despre un boier de viță, fresca de viață și de vieți a familiei începe în Evul Mediu, odată cu primii Bălăceni și ajunge până la scena această politică postdecembristă. (…) A jucat roluri majore pe scena vieții, a trăit sub trei regi, a trecut prin regimuri de mână forte, a trăit fericiri și drame, glorii și căderi, dar nu s-a lăsat niciodată îngenuncheat. Prin răspunsurile pe care le-a dat provocărilor vieții, magistrul ne-a convins că seva sănătoasă care i-a nutrit neamul timp de atâtea secole i-a străbătut și îi străbate încă energic venele, dându-i forța răzbaterii prin vâltoare”, a spus președintele Academiei Române.
În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a dat citire mesajului de felicitare al Întâistătătorului Bisericii noastre, intitulat „Omagiu și binecuvântare de centenar”. La finalul lecturii, ierarhul a oferit academicianului, din partea Preafericirii Sale, Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru mireni.
La pupitru a urmat ministrul culturii, Raluca Turcan, care a transmis un mesaj în care a vorbit despre activitatea sa științifică, subliniind contribuția sa esențială în dezvoltarea domeniului neuroștiințelor în țara noastră.
„Dincolo de vârsta impresionantă, celebrăm o ilustră personalitate care și-a pus cariera și întreaga existență în slujba pacienților, în slujba cunoașterii, în slujba comunității. Contribuția sa se concretizează printr-o activitate de referință în știința și cultura din România. Cercetările domniei sale au contribuit la progresul neuroștiinței și au inspirat generații de cercetători de pretutindeni. Activitățile sale se caracterizează prin relevanță, fundamentare teoretică și aplicabilitate”, a spus ministrul culturii.
În continuare, Preasfințitul Părinte Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, a rostit mesajul intitulat „Un Om adevărat”, în care a subliniat aplecarea academicianului către cercetare dintr-o perspectivă spirituală, de descoperire a tainelor creației.
„Academicianul Bălăceanu-Stolnici este un om între cer și pământ, care privește spre cele de sus. Este profesorul care știe să dea un sfat blând pământenilor, este cercetătorul care încearcă să pătrundă misterul pentru a dobândi moștenirea lui Dumnezeu. Suntem creați de Domnul pentru a da măreție și nemurire acestei lumi. Un om adevărat își înțelege misiunea și menirea pe acest pământ, depășește vremelnicia și umilințele, trece peste limitele întunericului și ale umbrelor pentru că în neliniștea sufletului încearcă să descopere și să trăiască tainele și minunile, măreția și frumusețea creației lui Dumnezeu și să vorbească, să spună lumii despre toate acestea”, a spus ierarhul.
Mesaje de felicitare au transmis și dr. Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române („Un om al Renașterii printre noi - doctorul Constantin Bălăceanu-Stolnici”); prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, membru de onoare al Academiei Române („Un savant pentru eternitate: academician, prof. univ. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici”); prof. univ. dr. Valeriu Stoica („Chipul istoriei”); cercetător dr. Cristiana Glavce („Mesajul Institutului de Antropologie «Francisc Rainer» al Academiei Române), respectiv prof. univ. dr. Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice („Tradiție și post-modernitate prin învățământ superior privat și ecologie. Omagiul Universității Ecologice”). Mesajul prof. univ. dr. Dumitru-Constantin Dulcan, intitulat „Academicianul profesor doctor Constantin Bălăceanu la ora împlinirii unui centenar”, a fost lecturat de moderatorul evenimentului, Mihai Copăceanu.
În încheierea sesiunii aniversare, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor prezenți, celor care au organizat manifestarea, dar și tuturor celor care au contribuit la formarea sa. De asemenea, a vorbit și despre bucuriile și greutățile trăite în cei 100 de ani de viață, concluzionând că patru aspecte i-au asigurat longevitatea în carieră și în viață, anume firea optimistă, deschisă spre bine, deschiderea spre cultură, forța de muncă și, nu în ultimul rând, deschiderea spre spiritualitate.
La final, Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, sub conducerea arhidiaconului Mihail Bucă, a susținut un miniconcert de lucrări religioase și patriotice, urându-i prin cântec „La mulți ani!” academicianului aniversat.
În cadrul evenimentului a fost prezentat și volumul omagial „Constantin Bălăceanu-sStolnici la 100 de ani”, apărută la Editura Academiei Române, care reunește mesaje de felicitare din partea a numeroși ierarhi, în frunte cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum și academicieni, profesori și medici, dar și articole de specialitate.