Demnitatea slujirii de arhipăstor în eparhie este sfântă şi mare, iar sarcinile ei sunt multiple, mai ales într‑o lume aflată în criză spirituală şi materială. Însă, multele lucrări ale slujirii pastorale ne îndeamnă să ne apropiem, prin rugăciune, trăire şi lucrare, mai mult de Hristos‑Capul Bisericii, de Preasfânta Treime şi de toţi sfinţii lui Dumnezeu, pentru a primi ajutorul lor, spre folosul celor mulţi.
Părintele arhimandrit Nicolae Moldovan, stareţul Mănăstirii Nicula - un monah misionar, harnic şi jertfelnic
Am primit cu profundă durere sufletească vestea trecerii neașteptate din această viaţă a părintelui arhimandrit Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula, din județul Cluj.
Înzestrat de Dumnezeu cu daruri deosebite, a adăugat la acestea strădaniile sale personale, fiind un mare iubitor al slujirii Sfântului Altar, al comuniunii monahale şi al credincioșilor. Dăruirea şi spiritul său misionar, conştiinţa puternică a lucrării jertfelnice, precum şi zelul său administrativ pot fi un model de înțelegere a slujirii Bisericii lui Hristos şi a aproapelui.
Arhimandritul Nicolae Moldovan s-a născut în 23 decembrie 1960 la Agrișu de Sus, județul Bistrița-Năsăud, din părinții credincioși Iustin și Ludovica Moldovan, primind la botez numele Vasile.
După absolvirea liceului la Bistrița, a efectuat stagiul militar obligatoriu, iar apoi a lucrat în diverse domenii până când, simțind chemarea de la Dumnezeu, cu sfatul preotului paroh și al unor duhovnici, după o discuție cu vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Justinian Chira, pe atunci Arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, tânărul Vasile a hotărât să îmbrățișeze calea monahismului, intrând ca frate în obștea Mănăstirii Nicula, din județul Cluj, la 30 septembrie 1991.
Marile decizii nu se iau atât în funcţie de idei mari, cât sub influenţa unor persoane deosebite. Astfel, având sfătuitori şi duhovnici înțelepți, în seara de 5 decembrie 1992, la Vecernia Sfântului Ierarh Nicolae, tânărul Vasile a fost tuns în monahism, primind numele Nicolae, de către starețul mănăstirii Nicula din acea vreme, Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
În anul 1993, părintele Nicolae Moldovan a fost numit econom al mănăstirii și a fost apoi hirotonit diacon și preot de către regretatul Mitropolit Bartolomeu Anania, pe atunci Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului.
Între anii 1997 și 2012, a slujit ca egumen al mănăstirii într-o perioadă grea, cu șantiere de construcții și multe înnoiri. Contribuția sa la dezvoltarea mănăstirii i-a adus, în anul 2000, promovarea în rangul de protosinghel.
Începând cu anul 2001, prin grija Arhiepiscopului Bartolomeu Anania, Mănăstirea Nicula cunoaște o nouă etapă de rectitorire a întregului așezământ și de dinamizare a vieții monahale, demarând construcția de noi edificii: biserică nouă, casă de creație, centru de studii patristice, corp administrativ, arhondaric şi clopotniță.
În anul 2012, părintele arhimandrit Nicolae Moldovan a fost hirotesit arhimandrit și numit stareț al Mănăstirii Nicula, continuându-și lucrarea cu multă râvnă și jertfelnicie pentru propășirea mănăstirii și binele credincioșilor.
Părintele stareț Nicolae Moldovan a înțeles că rugăciunea, curăția inimii și lucrarea jertfelnică a monahului constituie modul autentic de a trăi în duhul Evangheliei lui Hristos și de a urma pilda vieţii Domnului Iisus Hristos, ca centrul spiritual al vieţii.
Prin viaţa şi activitatea sa, părintele stareț Nicolae Moldovan a ilustrat, cu multă smerenie şi autenticitate, faptul că scopul viețuirii în mănăstire este acela de a-i aduce pe oameni aproape de Dumnezeu, de a vindeca răni şi de a hrăni duhovnicește suflete, ajutând pe fiecare om să-şi deschidă inima în Taina Spovedaniei, pentru a se întâlni cu iubirea milostivă şi vindecătoare a lui Dumnezeu pentru oameni.
În această zi îndoliată, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul slujitorului Său, arhimandritul Nicolae, în corturile drepților şi în ceata sfinților slujitori, dăruindu-i odihnă în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe şi binecuvântări pentru obștea îndoliată a Mănăstirii Nicula,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis la slujba de înmormântare a părintelui arhimandrit Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula, jud. Cluj, duminică, 3 noiembrie 2024.