‑ Raport general privind activitățile Arhiepiscopiei Bucureștilor în anul 2024 - La împlinirea a 250 de ani de la aducerea la Bucureşti a moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, Arhiepiscopia Bucureștilor, în colaborare cu Patriarhia Română, a organizat mai multe evenimente aniversare care au debutat încă din primele luni ale anului 2024. În lunile martie și aprilie, a fost organizat un pelerinaj istoric în care cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios au fost purtate spre închinare în 123 de lăcașuri de cult, incluzând biserici parohiale și mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureștilor.
Preotul Gheorghe Precup (1938-2024), slujitor blând și smerit al credincioșilor
Am primit cu întristare vestea trecerii din viaţa pământească, în dimineața zilei de sâmbătă, 11 mai 2024, la vârsta de 85 de ani, a părintelui Gheorghe Precup, preot îmbisericit pe seama Parohiei Sfânta Treime din Ploiești, Protopopiatul Ploiești Nord.
Părintele Gheorghe Precup s-a născut în data de 11 septembrie 1938, în localitatea Măneciu- Pământeni, din județul Prahova, în familia binecredincioșilor Gheorghe și Aritina Precup.
A studiat, mai întâi, la Colegiul Național Ion Luca Caragiale, din municipiul Ploiești, și, ulterior, la Seminarul Teologic Ortodox din Curtea de Argeș.
După finalizarea studiilor liceale, a fost admis la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, pe care a absolvit-o cu succes, obținând titlul de licențiat în Teologie. S-a căsătorit cu doamna Elena Oncioiu, originară din localitatea natală a părintelui, Măneciu-Pământeni.
În anul 1969, a primit Taina Hirotoniei din mâinile vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina, fiind numit preot paroh pe seama Parohiei Valea Dulce, din județul Prahova. La această parohie a reușit, cu multă osteneală, să construiască un nou sfânt lăcaș.
De-a lungul timpului, părintele Gheorghe Precup a slujit și la alte biserici și mănăstiri, dintre care amintim: Parohia Sfânta Treime - Ploiești, mănăstirea Suzana, din județul Prahova, și mănăstirile Dealu și Viforâta, din județul Dâmbovița.
În anul 2007, după o activitate clericală de aproape 40 de ani, a ieșit la pensie, fiind îmbisericit pe seama uneia dintre parohiile pe care le-a păstorit în lunga sa activitate, Parohia Sfânta Treime din municipiul Ploiești, la Altarul căreia a slujit până la momentul trecerii la cele veșnice.
Pentru ireproșabila activitate administrativă și pastorală pe care a desfășurat-o, părintele Gheorghe Precup a primit rangul de iconom stavrofor.
În memoria tuturor celor care l-au cunoscut, părintele Gheorghe va rămâne un slujitor de o înaltă conduită morală, cu dragoste deosebită față de slujbele Bisericii, iubitor desăvârșit al credincioșilor pe care i-a păstorit în lumina adevărului și în sufletele cărora a căutat, în toată perioada vieții sale, să semene dragostea față de Hristos Domnul.
În aceste momente deosebit de grele pentru familie și pentru cei apropiați, ne rugăm Domnului Iisus Hristos Cel înviat din morți să odihnească sufletul slujitorului Său, preotul Gheorghe, împreună cu drepții, având credința că și din ceruri se va ruga pentru toți credincioșii pe care i-a îndrumat pe calea mântuirii.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis la slujba de înmormântare a preotului Gheorghe Precup, îmbisericit pe seama Parohiei Sfânta Treime din Ploiești, Protopopiatul Ploiești Nord, oficiată în ziua de luni, 13 mai 2024, în biserica Mănăstirii Ghighiu, județul Prahova.