În noaptea când S‑a născut Pruncul Iisus într‑o peșteră lângă Betleem, o ceată de îngeri cânta: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14). Cântarea aceasta ne arată că Naşterea Domnului Iisus Hristos uneşte cerul şi pământul, îngerii şi păstorii, slava lui Dumnezeu şi smerenia Copilului nevinovat, darurile scumpe ale magilor şi sărăcia Mamei‑Fecioare.
Tinerii Bisericii - izvor de speranță și mărturisitori ai bucuriei în Hristos
Preacuvioși și
Preacucernici părinți,
Stimați reprezentanți ai autorităților locale,
Dragi tineri,
Cu multă bucurie, apreciem prezența voastră, zilele acestea, în municipiul Ploiești, la Întâlnirea Tineretului Ortodox din Arhiepiscopia Bucureștilor. Orice astfel de adunare a tinerilor poartă în ea o căutare a comuniunii și o împărtășire a bucuriei credinței în Hristos. Pacea și seninătatea, vizibile pe chipurile voastre, ne întăresc convingerea că voi sunteți prezentul și viitorul Bisericii noastre; voi sunteți darul lui Dumnezeu pentru familie și societate; voi sunteți vocea care va mărturisi Evanghelia lui Hristos, mintea care va veni în întâmpinarea nevoilor concrete ale comunităților locale și inima care va încălzi o lume din ce în ce mai agitată, avidă de posesie și încremenită în propriile-i drepturi.
Tinerețea este o perioadă de căutare, formare și definire a identității voastre. O identitate unică, dar care, pierdută și regăsită în Hristos, ajunge să transforme lumea din jur prin valorile comune ale credinței în Domnul Hristos. În această căutare, Biserica vrea să fie alături de voi, să vă ofere sprijinul și îndrumarea necesare cultivării demnității umane și a unei vieți sănătoase. Traversăm vremuri complexe, încărcate de provocări care, prin credință și rugăciune, pot fi transformate în oportunități. Astăzi, probabil mai mult decât oricând, Biserica are nevoie de tineri care să trăiască și să mărturisească Evanghelia lui Hristos. Într-o lume marcată de schimbări rapide și influențe diverse, din ce în ce mai lipsită de ideal, de pace și bucurie, Biserica rămâne un reper stabil, un loc de refugiu și de găsire a adevărului, păcii și iubirii lui Dumnezeu.
Fiecare dintre voi a fost binecuvântat cu daruri unice, primite pentru a le împărți cu cei din jurul lui. De aceea, sunteți chemați să fiți și să împărțiți lumină în lume, să cultivați și să valorificați aceste daruri spre binele vostru și al comunității. Sunteți chemați, totodată, să vă implicați activ în viața Bisericii, să participați la slujbe, la activitățile comunității, precum și la diferitele proiecte sociale. Astfel, veți descoperi, puțin câte puțin, cât de profundă și împlinitoare poate fi viața trăită în comuniune cu Dumnezeu și cu aproapele.
Vă îndemnăm să vă păstrați credința și valorile morale, să fiți pilde vii și mărturisitori adevărați ai Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos pentru toți oamenii, prin cuvânt și faptă. Într-o societate ce se vrea globală, dar este adesea marcată de egoism și superficialitate, voi puteți fi aceia care arată că o viață trăită cu Dumnezeu este plină de sens și frumusețe.
Nu uitați că Biserica este familia voastră duhovnicească, chemată să apere inocența, sinceritatea, curajul, dorința de înnoire și toate valorile acestei vârste binecuvântate de Dumnezeu. Aici veți găsi mereu sprijin, înțelegere și iubire. Rugați-vă, citiți Sfânta Scriptură, participaţi la rugăciunile Bisericii și apropiați-vă de Hristos, lăsându-L să vă călăuzească pașii. Astăzi, când mintea ne este din ce în ce mai împrăștiată în ecrane, care ne agită și ne obosesc, vă sfătuim să acordați puțin din timpul vostru rugăciunii. Rugăciunea mai scurtă și mai deasă este izvor de tărie spirituală, de pace și iubire.
Participarea voastră în activitățile de voluntariat ale Arhiepiscopiei Bucureștilor este deosebit de valoroasă. Prin aceste activități, nu doar că veniți în ajutorul celor aflați în nevoie, dar vă îmbogățiți sufletește și vă formați ca oameni ai iubirii și compasiunii. Voluntariatul vă oferă oportunitatea de a pune în practică învățăturile lui Hristos, de a deveni mâinile Sale întinse către semenii noștri. Continuând să fiți activi, veți descoperi că adevărata fericire se găsește în dăruire și slujire.
Vă invităm, așadar, să rămâneți prezenţi în activitățile Bisericii și să participați la evenimentele prilejuite de declararea anului 2025, în Patriarhia Română, ca Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul Comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul XX, între care un loc aparte îl va avea Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la București. Fiecare gest de bunătate, fiecare moment petrecut în slujba celorlalți și fiecare act de voluntariat contează enorm. Prin intermediul programelor de tineret organizate de Arhiepiscopia Bucureștilor - tabere, pelerinaje, procesiuni și multe activități sociale dezvoltate în parohii -, tinerii au șansa de a-și cultiva încrederea în sine și în semeni, respectul și iubirea față de oameni și natură, consolidându-și viața de comuniune, solidaritatea creștină, prietenia, apartenența și respectul față de Biserică, identitatea și demnitatea națională în dialog internațional.
În încheiere, vă îmbrățișăm pe toți cu dragoste părintească și ne rugăm ca Hristos Domnul să vă lumineze mințile și inimile, să vă călăuzească în toate faptele bune și să vă dăruiască bucuria și pacea Sa cea sfântă.
Îi felicităm pe organizatori şi binecuvântăm pe toţi participanții la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopia Bucureștilor, dorindu-vă tuturor sănătate, bucurie, pace și mult ajutor de la Dumnezeu!
Cu părintești binecuvântări,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis la festivitatea de deschidere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi de la Ploieşti, organizată la Ploieşti, județul Prahova, în perioada 5-8 iulie 2024