În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Emoție și entuziasm la debutul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși de la Ploiești
Municipiul Ploiești, Capitala Tineretului din România în 2024, găzduiește în perioada 5-8 iulie pe cei 500 de participanți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopia Bucureștilor. În dimineața zilei de sâmbătă, pe esplanada din fața Palatului Culturii din Ploiești a avut loc deschiderea oficială a evenimentului care și-a propus să răspundă entuziasmului tinerilor invitându-i la numeroase activități: conferințe, vizite, ateliere, concerte și nu numai. În deschiderea evenimentului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a transmis cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Tinerii Bisericii - izvor de speranță și mărturisitori ai bucuriei în Hristos”.
Alături de 400 de tineri din cele 13 protoierii ale Arhiepiscopiei Bucureștilor s-au aflat la ITO Ploiești și aproape 100 de participanți însoțiți de ierarhii lor din patru eparhii din afara granițelor țării. Cu toții au fost coordonați de voluntarii din grupul „Tineri în acțiune” al eparhiei gazdă. ITO, sărbătoare tradițională a comuniunii și bucuriei celor tineri, s-a desfășurat în contextul festivalului „Let’s PLAY”, organizat de municipiul Ploiești din postura de Capitală a Tineretului din România în 2024. Prin urmare, anumite activități din cadrul ITO s-au înscris între manifestările acestui festival.
În deschiderea evenimentului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a transmis cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Tinerii Bisericii - izvor de speranță și mărturisitori ai bucuriei în Hristos”. Alături de Preasfinția Sa, înaintea celor 500 de tineri prezenți s-au aflat Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, precum și numeroase oficialități, reprezentanți ai autorităților centrale și locale.
În calitate de gazdă a evenimentului a vorbit în continuare Daniel Nicodim, viceprimarul municipiului Ploiești, care s-a adresat tinerilor prezenți: „Este o onoare pentru municipiul Ploiești să găzduiască și să organizeze Întâlnirea Tinerilor Ortodocși. Acest frumos eveniment luminează programul «Ploiești Let’s PLAY», un proiect ambițios care prezintă oportunitățile pe care orașul nostru le oferă. Ploieștiul a devenit, pentru un an, centrul evenimentelor cu și despre tineri ambițioși și dornici de a schimba lucrurile în bine. Este un an în care municipiul nostru este gazda unor evenimente culturale și educaționale de excepție care îi vizează pe cei care, peste câțiva ani, ne vor reprezenta în țară și în lume. ITO este despre bucuria de a fi, despre privilegiul credinței, despre libertatea asumată în duh și în adevăr, despre prietenie statornică, despre sens și lumină, despre senzațiile tari ale urcușului. ITO este despre voi, iar voi sunteți cei mai de preț pentru familie, neam, țară și Biserică”.
Un cuvânt festiv a fost rostit apoi și de Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației: „Este un moment cu totul special prin care se încurajează participarea tinerilor la viața comunității, dezvoltarea lor socială și dezvoltarea diferitelor competențe necesare astăzi și în viitorul apropiat. Participarea unui număr atât de mare de tineri din Arhiepiscopia Bucureștilor este o reușită și cred că în aceste momente cu multiple provocări pe care le traversăm ne este de mare ajutor să ne căutăm unii pe alții, să ne apropiem și să realizăm lucrurile care aduc bucurie și fac din lume un loc mai frumos și mai bun. Mesajul meu este unul de încurajare pentru ceea ce desfășurați în aceste zile și doresc să subliniez importanța implicării voastre, a tinerilor, în viața comunităților din care veniți. Este important ca tinerii să fie mai activi și implicați, să își exprime ideile și să găsească context și resurse pentru a le pune în aplicare în primul rând cu actorii comunităților, adică autoritățile locale, parohiile, școlile și organizațiile neguvernamentale. Vă încurajez ca dimensiunea spirituală să fie parte integrantă din viața voastră și din tot ceea ce faceți și sunteți”.
Un mesaj de bun-venit a fost rostit, în încheierea discursurilor, și de Radu Simionescu, managerul proiectului „Ploiești Let’s PLAY”, care le-a transmis tinerilor că organizatorii au pregătit pentru ei un program bogat și complex.
A urmat primul moment artistic al evenimentului, susținut de corul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești. La finalul acestuia, în contextul Anului omagial și comemorativ 2024, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt despre menținerea sănătății sufletești și trupești, vorbindu-le tinerilor despre importanța evitării comportamentelor imorale și a adicțiilor cauzate de acestea. Preasfinția Sa a arătat că dependențele care au înlănțuit în zilele noastre nenumărate suflete sunt, în același timp, patimile despre care Părinții Bisericii avertizează în mod constant. Ierarhul le-a explicat celor prezenți că întreaga înțelepciune patristică a Bisericii mărturisește că din astfel de patimi nu ne putem elibera prin forțe proprii, ci numai cu ajutorul lui Dumnezeu.
În continuare a luat cuvântul Sebastian Olar, fost director de creație al festivalului „Untold”, care le-a vorbit celor prezenți despre propriile experiențe nefaste ale consumului de droguri și despre eliberarea din lanțurile acestei dependențe, salvare datorată numai de apropierea de Dumnezeu și de Biserica Sa.
Pe scena din centrul orașului au urcat apoi mai multe coruri de copii din diferite zone ale județului Prahova, iar pe parcursul restului zilei, participanții ITO au vizitat numeroase obiective semnificative din Ploiești, având ocazia de a cunoaște astfel specificul acestei zone și ramurile de activitate care au consacrat orașul: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova; Centrul Cultural „Sfântul Antim Ivireanul”; Muzeul Ceasului; Muzeul Petrolului; Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova. La unele din aceste obiective, tinerii au luat parte atât la conferințe pe teme diverse, cât și la ateliere interactive.
Prima zi a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși s-a încheiat, după servirea cinei, tot în centrul orașului, acolo unde participanții și numeroși alți tineri s-au bucurat de un concert de excepție, care a înglobat numeroase genuri muzicale, de la muzică rock la muzică medievală și muzică veche românească. Printre artiștii și formațiile care au concertat s-au numărat Trupa Trei Parale, Lupus Dacus, Iris Simfonic și Filarmonica „Paul Constantinescu”.
Citește și: Bucuria tinerilor și comuniunea Sfinților Români la Mănăstirea Ghighiu