De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Admitere la extensia din Roma a Facultăţii „Justinian Patriarhul”
Miercuri, 22 septembrie, a fost susținut la Roma examenul de admitere pentru candidații înscriși în acest an la extensia Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele prof. dr. Ioan Moldoveanu, decanul instituției de învățământ, și părintele conf. dr. David Pestroiu, prodecan, au fost prezenți la eveniment. Alături de aceștia au participat părintele George Militaru, vicar administrativ al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, ca reprezentant al Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, și părintele Horia Grădinaru, preot la Roma, responsabil de relaționarea cu candidații români înscriși la acest examen.
În cursul după-amiezii și al serii, candidații au susținut în mod fizic cele trei probe, sub formă de interviu, în fața comisiei: proba de aptitudini socio-umane, cea de dicție și aptitudini muzicale, precum și proba de teologie dogmatică. Pentru a putea organiza examenul de admitere în condiții optime, la solicitarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Universitatea Pontificală „Antonianum” a oferit o sală de cursuri. S-au prezentat 20 de candidați, majoritatea din Italia, dar și din alte țări europene, precum Olanda și Elveția. Toți cei 20 au fost declarați admiși la forma de învățământ bugetată, ierarhizarea realizându-se în funcție de media de la bacalaureat. Pentru primele 14 locuri, statul român oferă burse.
Părintele decan Ioan Moldoveanu a vorbit despre necesitatea înființării, în urmă cu 4 ani, a acestei extensii a facultății, mulțumind în același timp tuturor celor implicați în susținerea instituției de învățământ: „Această extensie a facultății noastre de teologie a fost creată în anul 2017, la 40 de ani de la trecerea la Domnul a Patriarhului Justinian, al cărui nume îl poartă, urmând ca prima serie să absolve în anul curent, când Biserica noastră are un An omagial al pastorației românilor din afara României. Pentru ei, Biserica a fondat această extensie spre a le da posibilitatea și accesul la actul educațional în locul în care au ales să trăiască, din pricini diverse”.