„Cap de copil”, operă sculptată de Constantin Brâncuşi în 1906, este expusă în premieră la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în perioada 5‑27 aprilie 2025. La prezentarea expoziţiei, Preafericitul
Denia Canonului Mare la Catedrala Patriarhală din București
Rânduiala liturgică a slujbelor din Postul Mare în Biserica noastră statornicește în seara de miercuri din săptămâna a cincea a Sfântului și Marelui Post, 2 aprilie, săvârșirea primei Denii din cuprinsul acestei perioade de pregătire pentru Învierea Domnului. În Catedrala Patriarhală din București, slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, înconjurat de sobor de clerici.
Deniile sunt Utrenii, adică slujbe de dimineață, care se săvârșesc după tradiție în seara din ajun. Specific acestei prime Denii din Postul Mare este citirea în întregime, în cadrul ei, a Canonului de pocăință al Sfântului Ierarh Andrei, Arhiepiscopul Cretei, precum și a Vieții Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, alcătuire a Sfântului Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.
La Catedrala Patriarhală de pe Colina Bucuriei, slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș, răspunsurile la strană fiind oferite de membrii Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, conduși de arhidiaconul Mihail Bucă.
La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat însemnătatea acestor slujbe specifice perioadei Postului Mare, precum şi motivul pentru care se citeşte, într-un cadru liturgic, Canonul de pocăinţă alcătuit de ierarhul cretan.
„Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul este un moment important al Postului Mare. La această Denie nu s-a citit doar canonul, ci și Viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca. Biserica a rânduit citirea celor două alcătuiri întrucât reflectă foarte bine atmosfera de pocăință a acestei perioade. Numim acest canon «mare» datorită întinderii sale. Este cel mai mare canon imnografic al Bisericii. În același timp este numit așa și pentru profunzimea învățăturilor teologice pe care le cuprinde. Aceste învățături ne cheamă și ne ajută să ne înnoim viața duhovnicească, viața spirituală, în urcușul la care suntem chemați acum, spre Înviere. Postul Mare este un urcuș, este o călătorie duhovnicească spre suferințele și Pătimirile Mântuitorului și, apoi, spre Înviere. Prin toate slujbele pe care Sfinții Părinți ai Bisericii le-au rânduit pe durata întregului Sfânt şi Mare Post suntem ajutați să înaintăm și noi spiritual, să ne apropiem mai mult de Dumnezeu și, între aceste slujbe, la loc de mare cinste se află Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
De asemenea, Episcopul-vicar patriarhal, referindu-se la conţinutul canonului, a evidenţiat că fiecare nume şi împrejurare descrise în strofele sale sunt îndemnuri la pocăinţă, prin urmarea sau evitarea comportamentului personajelor biblice amintite.
„Sfântul Andrei Criteanul a reușit să adune la un loc în această creație numeroase imagini ale pocăinței din Sfânta Scriptură. De la căderea lui Adam din Rai și până la Învierea Mântuitorului, a folosit întreaga Sfântă Scriptură, identificându-se adeseori, și îndemnându-ne și pe noi să facem la fel, cu personajele din Sfânta Scriptură, ca fiecare eveniment prezentat să devină o realitate a vieții noastre, oferindu-ne ocazia să conștientizăm și noi păcatul, să ne pocăim și să nădăjduim în mila lui Dumnezeu. În Postul Mare, care este un timp special de pocăință, Biserica ne oferă prin slujbele sale și, în mod special, prin Canonul cel Mare o mulțime de imagini și de personaje biblice care să ne inspire, să ne ajute pe drumul curățirii sufletelor noastre. Imaginile și simbolurile sunt o necesitate a firii noastre umane de după căderea în păcat. Ele ne explică multe taine ale lui Dumnezeu, pe care altfel nu le-am putea cunoaște. Avem nevoie de imagini ca să ne ajute să gândim, să asimilăm și să înțelegem adevărurile tainei mântuirii noastre. De aceea, o particularitate a Canonului Mare constă în folosirea multor imagini, a multor exemple și personaje din Vechiul Testament şi din Noul Testament. (...) În Canonul cel Mare, în afară de numele foarte cunoscute, Adam, Eva, împăratul David, Lot, o mulțime de alte nume evocate trec pe lângă noi fără să ne spună nimic pentru că nu cunoaștem nimic din viața lor, pentru că, din păcate, nu mai suntem atât de alfabetizați din punctul de vedere al cunoașterii Sfintei Scripturi, pentru că citim puțin și foarte rar din Sfânta Scriptură. Uneori, singura ocazie când ne întâlnim cu textul sfânt este atunci când venim la biserică. De aceea, prezența noastră la slujbă și mai ales în această seară, la Denia Canonului Mare, este o ocazie să pornim pe drumul cunoașterii, cel puțin cu privire la cei pe care îi evocă Sfântul Andrei Criteanul în textul canonului său. Este necesar, însă, să facem mult mai mult decât doar să-i cunoaștem pe toți acești oameni pomeniți în textul canonului. Trebuie să încercăm să trăim personal exemplul vieții lor, să ne regăsim pe noi în pilda vieții fiecăruia dintre ei”, a spus Preasfinţia Sa.
Următoarea Denie va avea loc vineri seara, în cadrul căreia se va citi Acatistul Bunei Vestiri, urmând ca şirul acestor slujbe speciale să se încheie în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, încununând astfel cea mai intensă perioadă de pregătire duhovnicească rânduită de Biserică în cursul anului bisericesc.