La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Duminica a 5-a din Post la Catedrala Patriarhală din București
În Duminica a 5-a din Postul Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic de la Marcu, 10, 32-45. „Hristos diferențiază cele două planuri, cel politic și cel duhovnicesc, și le spune ucenicilor cu multă delicatețe că cei care se socotesc cârmuitori ai neamurilor domnesc peste ele și cei mai mari ai lor le stăpânesc. Aceasta este ordinea omenească, de stat, ordinea politică. Pe când, Hristos schimbă această logică politică în una duhovnicească a slujirii, spunându-ne ca între ei să nu fie așa, ci cel care dorește să fie între ei mai mare să fie slujitorul lor, iar cel care dorește să fie întâiul între ei să fie tuturor slugă. În continuare, Mântuitorul încheie cu propria Sa pildă: «Că şi Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească şi să-Şi dea sufletul răscumpărare pentru mulţi» (Marcu 10, 45). Peste câteva zile, la Cina cea de Taină, Hristos va spăla picioarele ucenicilor, dând pildă acestora de cea mai adâncă smerenie și slujire. (…) Sfântul Apostol Pavel le spune creștinilor din Galata să slujească unii altora întru iubire. Împlinirea legii lui Hristos stă în slujirea aproapelui. Mântuitorul Însuși ne spune că esențialul criteriu după care va fi judecată lumea la învierea cea de obște va fi slujirea semenilor”.