La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Tabere gratuite pentru elevii merituoși
În perioada 21-25 august, mai mulţi copii cu rezultate deosebite la învăţătură din Parohia Fundeni, Protopopiatul Câmpulung Muscel, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, vor participa la o tabără gratuită, cu specific creştin. Proiectul a fost demarat începând cu anul trecut de Parohia Poienile, Protopopiatul Vălenii de Munte, şi cuprinde activităţi recreative, vizite la muzee şi mănăstiri, precum şi activităţi sportive. Tabăra creştină gratuită şi-a deschis porţile luna trecută, în perioada 24-28 iulie, cu o serie de copii din Parohia Tătaru, comuna Dudești, Protopopiatul Însurăței, Arhiepiscopia Dunării de Jos. Pentru buna desfăşurare a evenimentelor, Parohia Poienile din Protopopiatul Vălenii de Munte a concesionat, cu sprijinul primăriei, fosta clădire a școlii din localitate (școală închisă din lipsă de copii), unde au fost amenajate spații de cazare tip tabără cu un număr de 20 de locuri. „Cu ajutorul lui Dumnezeu am găsit sprijin financiar pentru a oferi copiilor găzduiți mesele la restaurant pe perioada organizării taberelor. O serie durează 5 zile și în acest interval avem prevăzut a fi desfășurate următoarele activități: program de rugăciune ce cuprinde rugăciunile dimineții, rugăciunile de seară și Sfânta Liturghie de două ori pe săptămână, pelerinaje la mănăstirile Crasna, Suzana, Cheia, Mălăiești și Zamfira, vizite la muzeele din orașul Vălenii de Munte, activități social-culturale la Centrul social-cultural pentru copii «Sfânta Mare Muceniță Ecaterina» din parohie. De asemenea, copiii vor participa la un spectacol de muzică la chitară oferit de grupul catehetic al parohiei, grup ce urmează cursuri gratuite de chitară oferite de parohia noastră. Totodată, ei vor viziona filme creștine, dar vor fi şi activităţi sportive, precum tenis de masă, șah etc. Cu mila și cu ajutorul Preasfintei Treimi, ne dorim să amplificăm și să înmulțim activitățile social-filantropice în parohia noastră”, ne-a declarat pr. Eduard-Marian Vaduva, Parohia Poienile.
Tabere organizate de Misiunea „Diaconia”
Și Misiunea socială „Diaconia” a Mitropoliei Moldovei de la Chișinău a dat startul Taberelor Solidarității. Astfel, în perioada 30 iulie - 3 august, un grup de 16 voluntari italieni și moldoveni au organizat activități distractive și sociale pentru copiii din localitatea Ratuș, raionul Criuleni. Scopul taberelor este de a promova voluntariatul și de a motiva tinerii să se implice în viaţa comunităţii.
„Taberele de vară au trei obiective: organizarea activităților de animație cu copiii din localitate, organizarea unei activități sociale menite să îmbunătățească viața localnicilor sau starea comunei și crearea unui grup de acțiune format din voluntari moldoveni și italieni. Tabăra este considerată una de succes atunci când sunt atinse toate aceste obiective. În prima zi au participat 50 de copii din localitate care s-au prins în jocurile organizate de voluntari”, a precizat Nadejda Străjescu, coordonator Young Diaconia. Taberele sunt la cea de a 12-a ediție. Tabăra de la Ratuș s-a încheiat astăzi, 3 august, iar următoarea va avea loc la Hâncești în perioada 6-11 august.