La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Vizite pastorale în Protopopiatul Reghin
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a vizitat 12 comunități parohiale din Protopopiatul Reghin, unde a vorbit cu preoţii şi credincioşii, pe care i-a îndemnat să-şi călăuzească întreaga activitate după principiile Sfintei Evanghelii.
Ierarhul, însoțit de protopopul Valentin Vârva, a vizitat marţi, 16 iunie, şapte comunităţi parohiale din Protopopiatul Reghin. Prima vizită a fost în Parohia Dulcea, unde biserica s-a ridicat din anul 2000, iar pictura interioară a fost executată în tehnica fresco între anii 2003 şi 2004. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de pr. Daniel Sava. A urmat vizita în Parohia Ibănești-Pădure, la poalele Munților Gurghiului, unde este preot paroh Florin Franc. Ierarhul le-a adresat credincioşilor sfaturi duhovnicești, iar parohului, îndrumări pastoral-misionare şi administrativ-gospodărești.
Ierarhul a vizitat apoi Biserica „Buna Vestire” din Parohia Isticeu, unde este preot paroh Călin Romanți. Locaşul de cult de aici a fost târnosit în 22 octombrie 2000, apoi a suportat numeroase lucrări de amenajare și reabilitare, cu sprijinul credincioșilor.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent şi în Parohia Ibănești-Sat, din depresiunea Munților Gurghiu, unde paroh este părintele Genu Oprea.
Următoarea comunitate vizitată a fost Parohia Hodac, unde slujește pr. Nicolae Fit. Parohia este legată de primele mențiuni referitoare la existența mănăstirii din Dumbrava Hodacului, consemnate la începutul secolului al XVI-lea. Ierarhul a vizitat, apoi, Parohia Toaca, păstorită de părintele Aurelian Tocheș, i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a adresat sfaturi duhovnicești, îndemnându-i să își călăuzească întreaga activitate după principiile Sfintei Evanghelii. Ultima comunitate vizitată marţi, 16 iunie, a fost Parohia Orșova, unde slujește pr. Dan Covrig. Luni, 15 iunie, ierarhul a vizitat cinci comunități parohiale situate pe Valea Gurghiului. Primul popas a fost în Parohia Glăjărie, păstorită de pr. Dumitru Găluț. În această localitate există două biserici ortodoxe, cea veche, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost ridicată în 1852, iar cea nouă, „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, în anul 1911.
A urmat vizita la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Parohia Cașva, unde slujește pr. Daniel Oprea. Prima atestare istorică a localității este din 1570, iar actualul locaș de închinare a fost edificat în jurul anului 1928. Următoarea oprire a fost în Parohia Adrian, păstorită de pr. Alexandru Meșter. Despre această localitate se presupune că ar fi cea mai veche așezare rurală de pe Valea Gurghiului, atestată documentar din anul 1393.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent apoi în Parohia Jabenița, păstorită de părintele Hadrian Mălinaș. Biserica de aici a fost ridicată din 1907, în timpul păstoririi preotului Nechita (Vasile) Duma, viitorul Episcop al Eparhiei Argeșului. Ultimul popas de luni, 15 iunie, a fost în Parohia Solovăstru, unde este preot paroh Adrian Ganea. În frunte cu primarul comunei, credincioșii îmbrăcați în straie populare l-au primit pe ierarh, care le-a adresat tuturor cuvinte şi sfaturi duhovniceşti.
La finalul vizitelor din Protopopiatul Reghin, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus: „În cele douăsprezece parohii, am fost întâmpinat cu bucurie de către preoţii noştri, harnici lucrători în ogorul Domnului, şi de către creştinii noştri, pentru care credinţa ortodoxă înseamnă viaţă în Hristos. Atenţia mea s-a îndreptat, cu precădere, spre păstorii sufleteşti, pe care i-am încurajat să facă «lucrare de evanghelist» şi să fie solidari cu poporul lui Dumnezeu. Iar credincioşilor din aceste parohii le-am oferit cuvântul adevărului, îndemnându-i, totodată, să rămână neclintiţi în duhul Legii strămoşeşti”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.