„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Tinerii voluntari la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie, prilej de jertfă și comuniune
Timp de 8 zile, pașii pelerinilor din toate colțurile țării se îndreaptă pe Dealul Patriarhiei pentru a cinsti moaștele sfinților ocrotitori, așezate spre închinare în „Baldachinul Sfinților”, frumos împodobit cu crizanteme de toamnă sau dumitrițe. Pe tot parcursul zilelor de sărbătoare, credincioșii sunt asistați pe traseul unic de acces de peste 150 de tineri voluntari din mai multe asociații studențești și organizații de tineret din eparhie, coordonați de Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Aceștia dezinfectează constant capacul transparent ce acoperă raclele, le oferă pelerinilor materiale de dezinfectare și măști, agheasmă îmbuteliată în sticle sigilate și anafură.
Pentru persoanele venite în aceste zile de sărbătoare ale Cetății Bucureștilor să se închine Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Arhiepiscopia Bucureștilor oferă prin voluntarii laici posibilitatea de a se închina în condiții de siguranță sanitară. Totodată, voluntarii le oferă pelerinilor și daruri în spiritul atmosferei duhovnicești, care constau în pachețele cu anafură și sticle sigilate cu agheasmă.
Tinerii sunt împărțiți pe sectoare bine delimitate, având diferite responsabilități organizatorice. Sunt prezenți permanent la „Baldachinul Sfinților” de pe Colina Bucuriei, unde dezinfectează capacul transparent ce acoperă raclele și îndrumă pelerinii pe traseul unic de acces. După închinarea la sfintele moaște, pelerinii care se îndreaptă spre strada 11 Iunie primesc de la voluntari agheasmă îmbuteliată în sticle sigilate și pachețele cu agheasmă.
„În contextul evenimentelor prilejuite de hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale, prin Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor au fost convocați aproximativ 150 de voluntari laici, proveniți din organizațiile de tineret ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum ASCOR, ASTO, dar și alți voluntari colaboratori ai acestui sector, care vin în sprijinul voluntarilor clerici desemnați de Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pentru a ajuta la bunul mers al lucrurilor. În acest context, voluntarii au fost împărțiți pe ture de câte trei ore, fiecare având responsabilități bine delimitate, fiind coordonați de câte un responsabil de tură. În aceste condiții, menționăm că, pe lângă îndatoririle de dezinfectare a sfintelor racle, distribuirea aghesmei și a anafurei, ei sunt datori și de a îndemna închinătorii să respecte normele sanitare impuse de legislația în vigoare, să asigure că toți poartă corespunzător masca de protecție, să distribuie măști persoanelor care nu au și să le ofere materiale de dezinfectare”, ne-a spus Marius‑Ștefan Ciulu, inspector eparhial.
Pentru tinerii voluntari, posibilitatea de a ajuta în această perioadă la buna desfășurare a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, nu este privită ca un efort sau solicitare fizică, ci ca momente unice de rugăciune, jertfă și de comuniune.
„Tot acest efort comun, atât al voluntarilor laici, cât și cel al clericilor, reprezintă o jertfă pe care noi, cei din Biserică, o facem pentru a veni în întâmpinarea celor care din evlavie vin să se închine la raclele cu cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. La un eveniment atât de mare, cu o asemenea încărcătură duhovnicească, această jertfă reprezintă și un prilej de comuniune. Mai mult decât atât, acești voluntari laici tineri, proveniți din diferite medii universitare, parohii și mai multe zone ale țării, vin acum și oferă o parte din timpul lor liber pentru a-L sluji pe Dumnezeu și, totodată, pentru a propovădui cuvântul lui Dumnezeu în rândul celorlalți credincioși”, a adăugat Marius Ciulu.
Gânduri despre aceste momente de comuniune și de rugăciune ne-au împărtășit și tinerii voluntari: „Pentru mine, a fi voluntar la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie înseamnă o bucurie a oferirii darurilor celor care vin și se roagă lui. Noi, voluntarii, ne bucurăm că putem pune în practică virtutea dragostei față de aproapele. De asemenea, anul acesta am fost voluntar și la pelerinajul în cinstea Cuvioasei Parascheva de la Iași, iar acum este primul an, în calitate de student, când particip ca voluntar la sărbătoarea Sfântului Dimitrie”, ne-a spus Oana Sânziana Furtună.
Mulți dintre voluntari vin pentru al treilea an la rând să ajute la buna organizare a sărbătorii. „Am început să vin ca voluntar la sărbătoarea Sfântului Dimitrie din anul 2019. Este o bucurie pentru noi, ca tineri, să fim aproape de ocrotitorul acestui oraș, dar și să-i ajutăm pe cei care vin cu credință și cu dragoste să se închine la racla cu moaștele sale. Anul acesta, Asociația Studenților Ortodocși Români (ASCOR) a participat cu aproximativ 100 de voluntari. Le oferim pelerinilor dezinfectant, îi coordonăm pe traseu și dezinfectăm raclele după fiecare închinător. Aici suntem aproape de Sfântul Dimitrie, dar avem ocazia să ne cunoaștem și cu noii membri care au intrat în ASCOR. Momentele acestea ne vor rămâne în amintire ca o mare bucurie”, ne-a spus Anastasia Ciupitu, vicepreședinte ASCOR București.
Voluntariatul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor, reprezintă și un act de recunoștință și mulțumire față de binefacerile primite. „Am venit la Sfântul Dimitrie din dragoste pentru el, pentru a da înapoi toată dragostea și toate darurile pe care mi le-a oferit. Ani la rândul am stat ore în șir să mă închin la racla sfântului, iar acum aș vrea să dedic acest timp ca voluntar și să pot ajuta cu ceea ce este de folos: fie să împart agheasmă, anafură, să stau la raclă să dezinfectez sau să ofer daruri pelerinilor”, ne-a declarat Alexandra Drugan.
Astăzi, 26 octombrie 2021, voluntarii laici au pregătit, prin efortul comun al Sectorului cultural și comunicații media și al Sectorului învățământ și activități cu tineretul ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, darul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru pelerini, care cuprinde o carte de rugăciuni, o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, și o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. În total, pentru această sărbătoare, sunt oferite 60.000 de daruri.