Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Doi îndrăgiţi actori s-au destăinuit într-o carte
Un cuplu artistic care, iată, a împlinit 30 de ani de existenţă, Eugen Cristea şi Cristina Deleanu, reprezintă de multă vreme un model demn de urmat din toate punctele de vedere. Actorii au marcat acest eveniment printr-o carte, în fapt un dialog cu Puşa Roth, bine cunoscut jurnalist radio, autoare a peste 15 cărţi apărute la diverse edituri.
Lansarea de la Biblioteca Metropolitană a reunit prieteni apropiaţi, artişti, scriitori, jurnalişti şi a fost un prilej de bucurie, căci Eugen Cristea a anunţat în premieră că va susţine, după ani de aşteptare, trei spectacole One Man Show, la Teatrul Naţional în 14, 15 şi 20 iunie. Volumul publicat de Puşa Roth, apărut la Editura Ars Longa, cuprinde un interviu despre viaţă şi arta teatrului cu cei doi actori, biografiile complete şi articole apărute în presă care completează în mod fericit portretele acestora. De fapt, este un volum pe care l-ar merita fiecare actor al acestei ţări, pentru ca să rămână ceva frumos în urma lui. „După ce am stat de vorbă despre toate câte s-au spus şi pe care le-am încredinţat hârtiei, am ajuns la concluzia că Eugen şi Cristina sunt jumătăţile aceluiaşi întreg. Rar simţi armonia într-un cuplu, chiar dacă unii fac eforturi pentru a o demonstra, dar în ceea ce-i priveşte, totul este firesc. Se cunosc, se armonizează, se susţin, se alintă, dar se şi îmbărbătează unul pe celălalt“, scrie Puşa Roth la finalul volumului său despre experienţa pe care a avut-o cu cei doi mari actori. Viaţa în cuplu a fost laitmotivul multor interviuri pe care Eugen Cristea şi Cristina Deleanu le-au acordat de-a lungul timpului. Echilibrul pe care ceilalţi îl văd în cuplul lor impresionează, mai ales când este dublat de francheţe, pe alocuri pigmentat cu puţin umor de bună calitate. Interesant este însă că nici Cristina Deleanu, nici Eugen Cristea nu sunt la prima întâlnire cu cărţile. Amândoi au pasiunea scrisului şi amândurora le-au fost publicate cărţile pe care le-au scris. Gestul scrisului este expresia unui alt fel de a privi viaţa. De altfel, actriţa spunea în cuvântul său de la această lansare de carte: „Ironie, glumă, farsă, pamflet, autoironie, adevăr, iată ce puteţi găsi într-o cărticică de actor care-şi îngăduie să creadă că până şi zâmbetele sunt de vânzare! De aici până la a vrea să-şi deschidă un «shop» cu asemenea produse mai e doar un pas! Ce tupeu! Dar ce curaj! Dragi prieteni din toate colţurile, m-am gândit, m-am răzgândit şi tot ceea ce vreau este să zâmbiţi la rândul vostru“. La rândul lui, Eugen Cristea a spus: „Eu am învăţat modestia, în sensul cel mai frumos al cuvântului. Eu am avut foarte multe modele. Acele modele nu erau facebook, meebook sau bilibook. Modelele noastre erau Beatles, Queen, deschizători de drumuri, inventatori. Era o viaţă frumoasă. Pentru oamenii care doresc să trăiască cinstit am rămas în continuare într-o garsonieră dublă. Eu nu am ştiut niciodată să fac compromisuri. Faptul că oamenii îmi zâmbesc pe stradă şi îmi strâng mâna reprezintă cea mai mare satisfacţie. Satisfacţie în MUNCĂ. Meseria de actor presupune generozitate, nu egoism“. (Loreta Popa)