Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Peste 120.000 de vizitatori la Gaudeamus 2016
Cea de-a 23-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus- Carte de învăţătură, ediţie la care invitata de onoare a fost China, și-a încheiat duminică porțile. Şi de această dată vizitatorii au venit în număr mare, demonstrând că ideea vehiculată uneori cum că „nu se mai citeşte” nu are fundament.
Oamenii vor carte, se înghesuie să aducă cuvântările autorilor de volume şi, nu în ultimul rând, cumpără cărţi. Din multitudinea de evenimente ce au avut loc la a 23-a ediţie a târgului Gaudeamus – Carte de învățătură, ne oprim asupra câtorva, multe dintre ele dedicate copiilor. Ofertele, nu doar de cărți, ci și de atracții de joacă pentru copii, din acest an, au fost extrem de bogate. În plus, copiii au avut ocazia să își publice propriile povești, mulți dintre ei grație portalului „Literatură copii”, aflat în cel de-al cincilea an de activitate. Acest portal „le dă copiilor şansa de a publica, beneficiari fiind sute de copii”, afirmă scriitorul Petre Crăciun, citat de Agerpres. „Vrem ca acei copii care au talent şi care au ceva de spus să nu se piardă”, a continuat acesta, manifestându-și, totodată, bucuria că proiectul „Literatură copii” are, de la an la an, un număr tot mai mare de cititori şi, „ceea este şi mai important, un număr şi mai mare de copii care scriu”. Autorul de cărți pentru copii mai spune că este permanent în căutare de tinere talente, mai exact de vreo doi ani încoace, de când este și preşedintele Concursului naţional „Tinere condeie”, organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, concurs ajuns la 50-a ediţie. Este cel mai vechi concurs de acest fel din ţară, cu ajutorul căruia sunt descoperiţi, an de an, copii cu talent la literatură. „Am reuşit astfel să îmbin activitatea de la Portalul «Literatură copii» cu cea de la concursul «Tinere condeie» (...) De asemenea, în fiecare an apare o antologie de literatură pentru copii – «Tinere condeie». Iată, sunt om fericit”, a spus Petre Crăciun.
Concurs de creație pentru copii
Tot în zona ofertei pentru copii se înscrie și activitatea Editurii Zorio, care a lansat, în cadrul târgului, „Antologia concursului de creaţie literară pentru elevi - Tinere condeie”, care cuprinde texte deja consacrate ale micilor scriitori, selecţia fiind făcută prin intermediul aceluiași portal, „Literatură pentru copii”, precum şi prin intermediul concursului amintit mai sus, „Tinere condeie”, iniţiat de regretatul profesor Tudor Opriş.
Au mai avut loc lansările volumelor pentru copii „Ghiozdanul cu poezii” (carte şcolară ilustrată, de Alina Astăluş), „The Girl in the Rose”, de Petre Crăciun (traducere de Adrian G. Săhlean), şi „Povestiri pentru seri liniştite”, de Anca Oprea.
Lansări de carte și CD-uri cu public numeros
Concentrându-ne acum atenția pe oferta pentru adulți a târgului Gaudeamus, putem spune că este greu să găseşti pe cineva care să nu fie cucerit de savoarea scriiturii lui Andrei Pleşu. Chiar şi cei care, de-a lungul timpului, l-au criticat sau l-au atacat pe diverse teme îl citesc cu plăcere. Acesta este, probabil, motivul pentru care a fost lansat un CD cu o selecţie de articole din volumul „Nelinişti vechi şi noi”, numele CD-ului fiind „Pardon, scuzaţi, bonsoir”. În faţa unui mare număr de vizitatori ai târgului, Andrei Pleşu a spus, cu umorul său inconfundabil: „Dacă văd că există public, încep să-mi recapăt curajul de a continua. (...) Am încă public, dar, dacă e să iau în serios ce scrie pe forumuri după articolele mele, am un public care, mai devreme sau mai târziu, va ajunge să mă căsăpească. (...) Dacă aş fi mai slab de înger, eu m-aş opri din scris şi din orice manifestare publică, întrucât ce aflu eu despre mine în acele forumuri e de natură să mă oblige la demisie”.
Despre CD-urile prin care vocea filosofului şi scriitorului Andrei Pleşu ajunge la…cititorii şi încă necititorii săi, Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas, este de părere că reprezintă „un cont valoros de limba română”. „Melancolie, ironie, mult umor, le veţi găsi pe toate în CD-ul lui Andrei Pleşu şi cred că amestecul lor e un balsam din cele mai potrivite de aşternut peste rană, ca să nu spun mândria de a fi român”, a spus Lidia Bodea.
Un subiect inepuizabil - fericirea
Fericirea…subiect milenar de reflecţie, care provoacă în permanenţă pe orice om, face rating mai ales în zilele noastre, când ideile circulă mai uşor ca oricând. „15 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit” este cartea Luminiţei Daniela Saviuc, lansată, vineri, la standul Editurii Litera. Este un volum ce are la bază o poveste de succes specifică zilelor noastre – un articol scris de Luminiţa Daniela Saviuc, publicat de Huffington Post în aprilie 2012, a devenit cel mai citit material din zona dezvoltării personale, fiind distribuit pe internet de 1,3 milioane de ori. Acesta este și subiectul volumului lansat acum de autoare la Gaudeamus.
„Eu, sinceră să fiu, am învăţat să nu am aşteptări. Cartea aceasta o văd ca fiind copilul meu, i-am dat viaţă şi acum am încredere că am scris-o cu încredere şi am crescut-o cu încredere şi ea o să-şi facă datoria. Trebuie să mărturisesc că m-a schimbat foarte mult timpul acesta în care am scris cartea şi au avut loc foarte multe transformări, pe care încă le procesez. Am stat un an de zile şi în această perioadă am renunţat la 30 de ani de toxicitate şi nu a fost uşor, pentru că a trebuit să fiu scriitor, a trebuit să fiu pacient şi să fiu terapeutul meu. Erau momente când am simţit că nu voi reuşi să scriu această carte, dar, cumva, am găsit puterea să continui şi să o termin, şi mă bucur că este primită într-un mod aşa de frumos în lume şi mă bucur că este bine primită şi în România, pentru că mi se pare că trecutul nu trebuie să determine prezentul şi viitorul nostru”, a spus autoarea, la lansarea volumului.
Scrisori nedesfăcute de Nicu Alifantis
Cine nu a fost măcar o dată emoţionat de cântările lui Nicu Alifantis? Ei bine, la această ediţie Gaudeamus, muzicianul a lansat un audiobook, intitulat „Scrisori nedesfăcute”, care conţine cele 44 de poezii ce i-au apărut în volumul cu acelaşi nume. „Audiobook-ul este primul pe care-l fac şi nu ştiu dacă voi mai insista pe ideea asta. Este o experienţă, vom vedea. Totuşi meseria mea de bază nu este asta cu cititul, ci cea cu cântatul”, a declarat Alifantis.
Artistul a spus că audiobook-ul conţine, pe lângă versurile citite de el, şi câteva surprize, printre acestea numărându-se o poezie pusă pe muzică, dar şi 13 poezii traduse în limba franceză şi citite de Leonard Constant.
„Eu îmi cânt foarte rar cântecele, pe versurile mele. Aici este un cântec care, așa a fost să fie, să-l fac, atunci, în perioada înregistrării audiobook-ului, mi-a plăcut cum a ieşit şi acel cântec se găseşte aici în audiobook”, a explicat Nicu Alifantis.
Pe audiobook sunt înregistrate şi două epistole - una de Emil Brumaru, citită de autor, şi una de Laurenţiu Ulici, citită de actorul George Ivaşcu, dar şi o prefaţă scrisă şi citită de Clara Mărgineanu.
În acest an, Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus a reușit să atragă peste 120.000 de vizitatori, fiind organizat, încă din 1994, de Radio România, prin colectivul format din: Oltea Şerban-Pârâu, director, Vladimir Epstein, director onorific, Mara Alecu, referent de specialitate, Anca Badea, relaţii internaţionale, Connie Chifor, PR şi comunicare, Cornelia Scarlat, specialist marketing, Ioana Negulescu, referent de specialitate, Dinisia Ana-Măgureanu, secretar de redacţie, Cătălin Chifor, economist, Ion Georgescu, secretar, Lucian Creţu, specialist marketing.