Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Festival de artă medievală la Târgu Mureş
Peste 100 de cavaleri şi domniţe, 70 de artişti populari, 50 de trubaduri şi peste 40 de actori şi-au dat întâlnire timp de o săptămână, la Târgu Mureş, unde are loc primul festival medieval din istoria oraşului, MedievArtFest. La ediţia din acest an, care se derulează sub genericul „Obiceiuri şi cavaleri medievali“, şi-au anunţat participarea şapte ordine cavalereşti.
Directorul artistic al festivalului, regizorul Liviu Pancu, a spus că în prima parte a manifestării, în perioada 29 septembrie-2 octombrie, MedievArtFest este un festival naţional al artelor medievale şi se va axa pe conferinţe, seminarii, expoziţii de pictură, foto, expoziţii muzeale, lansări de carte şi vizionări de filme. În intervalul 3-5 octombrie, în Cetatea din Târgu Mureş vor fi organizate parade, turniruri cavalereşti, concerte de orgă, teatru ambulant, teatru pentru copii, muzică şi dansuri medievale, arderi pe rug ale vrăjitoarelor, procesiuni, procese publice, carnaval nocturn, taur la proţap, degustări de vinuri, jocuri medievale, iniţieri în lupte medievale, şcoli de dans medieval, schimbări de gardă, cine cavalereşti, recitaluri de poezie religioasă. În prima zi a manifestării, în clădirea manutanţei din Cetatea Târgu Mureş, a avut loc conferinţa „Icoana - Mijloc de transmisie culturală medievală şi postmedievală la români“, susţinută de Nicolae Băciuţ, Marcel Naste şi Călin Bogătean, urmată de lansarea volumului „Muntele Athos despre Muntele Athos“, de Nicolae Băciuţ. Tot în deschiderea festivalului a avut loc vernisajul expoziţiei „Crucea - Simbol de biruinţă. Trecut, Prezent şi Viitor“, de Marcel Naste, vernisajul expoziţiei de fotografie „Harta arheologică a Târgu Mureşului“, o expoziţie de bresle şi una despre istoria oraşului Târgu Mureş. Proiectul MedievArtFest este de durată, deja fiind stabilite temele pentru următorii ani: ediţia din 2009 - „Eroi şi fapte medievale“, cea din 2010 - „Civilizaţie şi cultură medievală, construcţie şi lucrări“, ediţia 2011 - „Spaţiul românesc în perioada medievală“, iar cea din 2012 se va derula sub genericul „Europa medievală“. Liviu Pancu a precizat că din anul 2009, festivalul va deveni itinerant şi se va desfăşura în alte opt cetăţi din ţară. Scopul proiectului este stimularea tuturor artiştilor autentici populari naţionali şi internaţionali, înfiinţarea unui Festival al Artelor şi Meşteşugurilor Medievale în cetăţile transilvane, dezvoltarea turismului local, influenţarea societăţii civile pentru a se implica în evenimente de gen şi atragerea de fonduri europene în turismul cultural.