Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Festival de muzică veche la Bucureşti
Festivalul de Muzică Veche, eveniment aflat la cea de-a patra ediţie, va avea loc anul acesta între 17 şi 23 octombrie, la Ateneul Român şi la Galeriile de Artă Dalles din Bucureşti. În mod tradiţional, în cadrul festivalului sunt reprezentate genurile muzicale premergătoare clasicismului muzical prin concerte de muzică barocă, renascentistă şi medievală. De asemenea, nu lipsesc concertele de muzică bizantină şi gregoriană, conform Mediafax.
Interpretarea specifică acestor perioade ale muzicii vechi se face într-o manieră autentică pe instrumente istorice sau pe replici moderne ale acestora (clavecin, lăută, harpă, vioară barocă, instrumente de suflat etc.). Pe afişul ediţiei de anul acesta, apar nume sonore ale muzicii vechi, precum: Hopkinson Smith (SUA/Elveţia - lăută, chitară barocă), dansatorii Mary Collins şi Steven Player (Marea Britanie), Petra Müllejans (Germania - vioară barocă), Hannelore Devaere (Belgia - harpe istorice), Ketil Haugsand (Norvegia - clavecin) şi formaţia Floripari (Polonia). De asemenea, festivalul va găzdui un master class de muzică de cameră şi improvizaţie susţinut de Hopkinson Smith. Anul acesta, concertele vor fi găzduite de Ateneul Român şi Galeriile de Artă Dalles. Preţurile biletelor concertelor din cadrul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti se situează între 20 şi 45 de lei. Accesul la concertele Festivalului poate fi făcut şi prin achiziţionarea unuia dintre cele două tipuri de abonament (clasic şi pentru colecţionari).