Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Integrala melodiilor lui Enescu, în premieră la Paris
Soprana Leontina Văduva va interpreta mâine, în premieră mondială, integrala melodiilor lui George Enescu, prima parte, la reputata sală Cortot din Paris. Piesele vocale ale lui George Enescu sunt interpretate în totalitate pentru prima dată în cadrul acestui proiect al Institutului Cultural Român din Paris, conform Agerpres. Unele partituri manuscrise au fost descoperite la Muzeul Naţional „George Enescu“ din Bucureşti, fiind descifrate şi transcrise de pianista Alina Pavalache, care îi va acompania pe Leontina Văduva şi pe baritonul francez Jacques LâOiseleur des Longchamps. Partea a doua a integralei va fi prezentată în luna octombrie, în cadrul unui concert la Domul Invalizilor din Paris. Divă a scenei lirice internaţionale, Leontina Văduva este prezentă în toate templele operei, de la Covent Garden din Londra la Scala din Milano şi Metropolitan Opera din New York. Alina Pavalache trăieşte în Franţa din 1990 şi desfăşoară o intensă activitate de solistă şi acompaniatoare. Profesoară la Conservatorul Rus din Paris, artista a înregistrat, împreună cu mezzo-soprana Viorica Cortez, cele şapte cântece ale lui Enescu pe versuri de Clément Marot (France 3/TVR), conform Agerpres.
De asemenea, Filarmonica „George Enescu“ lansează, în ianuarie, proiectul „Tineri pentru tineri“, în cadrul căruia orchestre simfonice din ţară vor concerta sub cupola Ateneului Român, având la pupitru drept solişti tineri muzicieni români şi străini, se arată pe site-ul instituţiei, conform Mediafax. Primul concert din cadrul proiectului „Tineri pentru tineri“ va avea loc astăzi. Pe scena Ateneului va evolua orchestra Teatrului muzical „Nae Leonard“ din Galaţi, avându-l dirijor pe Daniel Enăşescu şi solistă pe Simina Croitoru.