Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Invitaţie în grădina Palatului Cotroceni, de Ziua Patrimoniului
Astăzi, în România vor avea loc o serie de evenimente culturale dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului. În fiecare an, în septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. În toată ţara au loc peste 105 evenimente dedicate celei de-a XVII-a ediţii a Zilelor Europene ale Patrimoniului în România.
În serile de 19 şi 20 septembrie, 12 instituţii de cultură din Bucureşti vor permite accesul gratuit la spectacole, iar în noaptea dintre 19 spre 20 septembrie, 13 muzee vor fi deschise până la ora 3:00. Acest eveniment este dedicat atât sărbătoririi a 550 de ani de atestare documentară a Bucureştiului, cât şi Zilelor Europene ale Patrimoniului. „Început de veac la Cotroceni“, o expoziţie cu vânzare, se deschide astăzi în grădina Palatului Cotroceni de Ziua Europeană a Patrimoniului. Realizată de Muzeul Naţional Cotroceni, în parteneriat cu Asociaţia „Ospeţia din România“, Arhiva şi Biblioteca „Ion C. Rogojanu“, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida“, Muzeul Naţional Filatelic, ARCUB - Primăria Municipiului Bucureşti, Elite Art Club UNESCO, Clubul Vehiculelor de Epocă, expoziţia reconstituie atmosfera de început de secol în Bucureşti şi la Palatul Cotroceni, până la izbucnirea Primului Război Mondial (1900-1914). În cadrul acesteia, vor putea fi admirate automobile de epocă (Olds Patent - 1888, Ford - 1912), velociped 1900, aparate de fotografiat de epocă, imagini reprezentând Palatul Cotroceni, familia regală şi princiară, monumente şi clădiri din Bucureşti, machete de emisiuni filatelice reprezentând monumente şi clădiri din Bucureşti. Atmosfera de epocă va fi completată de cărţi poştale cu familia regală, cărţi şi albume de călătorie, volume purtând semnături ale unor personalităţi române şi străine, cărţi vechi de bucate, meniuri, partituri muzicale, obiecte de artă decorativă, picturi, gravuri, piese de mobilier de mici dimensiuni, obiecte meşteşugăreşti, costume populare aduse de anticari, dar şi personaje în costume de epocă. Evenimentul face parte dintr-o serie de astfel de acţiuni culturale organizate de Administraţia Prezidenţială şi Muzeul Naţional Cotroceni, în perioada 12-20 septembrie, sub genericul „Din Bucureştiul de altădată... muzică, teatru, imagini, costume...“, pentru a marca împlinirea a 550 de ani de atestare documentară a oraşului (20 septembrie 1459) şi a 350 de ani de când Bucureştiul a devenit capitala Ţării Româneşti (1659). Manifestarea este prilejuită, de asemenea, de aniversarea celei de-a XVII-a ediţii a Zilei Europene a Patrimoniului (19 septembrie), a cărei temă este în acest an „Accesul către monumentele istorice“. Prin aceste programe, Muzeul Naţional Cotroceni doreşte să readucă în memoria publicului parfumul unor timpuri de mult apuse, o lume gălăgioasă şi colorată în soarele de acum un veac, dintr-un oraş cu o poveste fără sfârşit - Bucureşti, conform Agerpres.