Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Licențe inovatoare pentru studenții sibieni din domeniul alimentar
Studenţii din ultimul an de la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului şi-au realizat, pentru prima dată, lucrările de licenţă sub forma unor preparate inovatoare, renunţând la modul clasic de prezentare, sub forma unei lucrări scrise, anunţă un comunicat de presă al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS).
„Studenţii din ultimul an - domeniul alimentar - ai Facultăţii de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii «Lucian Blaga» din Sibiu şi-au realizat lucrările de licenţă sub formă gastronomică. Lucrările de absolvire a facultăţii au fost realizate sub egida «Hasso Plattner», fiind un mod de a marca programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. Pentru realizarea produselor inovative, studenţii absolvenţi ai specializărilor Ingineria Produselor Alimentare, Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, Biotehnologii în Industria Alimentară, Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism au utilizat ingrediente locale”, se arată în comunicatul de presă.
Profesorii au evaluat „lucrările de licenţă” din farfurii, fiind prezentate preparate precum salamul de casă, pâine graham cu seminţe de cânepă, paste făinoase cu morcovi, dar şi altele.
„Au fost degustate şi analizate atât produse tradiţionale precum salamul de casă, cât mai ales produse cu elemente inovative: pâine graham cu seminţe de cânepă, batoane de cereale cu Aronia, paste făinoase cu morcovi, jeleuri de smântână cu cacao, dropsuri cu păstură, praline cu muguri de pin, iaurt cu ciuperci, lapte bătut cu ovăz, ciocolată cu diferite adaosuri, brânzeturi cu pastă moale din lapte de bivoliţă etc. O parte din produse au fost prezentate în competiţii la nivel naţional, precum Ecotrophelia 2019 sau Innovation Labs 2019”, se arată în comunicatul ULBS.
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului, Camelia Sava, a anunţat că şi generaţiile viitoare de absolvenţi vor găti, în loc să scrie lucrări clasice de licenţă.