Cu nuanță psalmică insolită, sugerată încă din titlu - „La taclale cu Dumnezeu”, Editura Vatra veche, Târgu Mureș, 2024 -, cartea lui Nicolae Băciuț cuprinde poezii scrise în vers clasic și în vers li
ACTUALITATE: Edgar Papu, evocat la 25 de ani de la moarte
Marele cărturar român Edgar Papu (1909-1993) a fost evocat la Muzeul Național al Literaturii Române din București, în 30 martie, când s-au împlinit 25 de ani de la plecarea sa la Domnul. Evenimentul, intitulat „Între sincronism și protocronism", s-a bucurat de participarea unor importanți critici și istorici literari: acad. Eugen Simion, Mircea Martin, Liviu Papadima, Carmen Mușat, Paul Cernat, Valentin Ajder, Vlad-Ion Papu, fiul celui omagiat.
Eseist și critic literar, profesor universitar, ales membru post-mortem al Academiei Române în 2006, Edgar Papu este considerat unul dintre cei mai importanți comparatiști români postbelici, autorul unor studii de literatură universală și teorie literară și „părintele protocronismului românesc" modern. Conform protocronismului (din gr. protos - primul și chronos - timp), continuitatea românească și creștinească pe acest pământ a contribuit definitoriu și primordial la dezvoltarea civilizației europene.
Ultima carte a profesorului Edgar Papu a fost „Eminescu într-o nouă viziune". Despre poet, Papu afirma: „Pe plan național, Eminescu se dovedește un exponent nedezmințit al pământului nostru".
Edgar Papu a suferit între 1961 și 1964 în închisorile comuniste, acuzat fiind de „înaltă trădare". După eliberare a fost marginalizat, nemaifiind primit la Universitate sau în vreun alt loc de muncă, fiind nevoit să accepte colaborări fără drept de semnătură.