Cu nuanță psalmică insolită, sugerată încă din titlu - „La taclale cu Dumnezeu”, Editura Vatra veche, Târgu Mureș, 2024 -, cartea lui Nicolae Băciuț cuprinde poezii scrise în vers clasic și în vers li
Bicentenarul Iraclie Porumbescu la Sucevița și Brașov
La 200 de ani de la nașterea preotului Iraclie Porumbescu (9 martie 1823 - 9 martie 2023), în localitatea natală Sucevița și în Brașov, orașul în care a publicat majoritatea articolelor, povestirilor și textelor populare culese din Bucovina, au avut loc manifestări culturale și comemorative. Iraclie Porumbescu, preot, om de cultură și tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu, a fost omagiat prin colocvii în sala de conferințe a Popasului Bucovina și la paraclisul Mănăstirii Sucevița, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Primăria comunei Sucevița.
La Brașov, tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu a fost evocat la un eveniment aflat sub egida filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, în colaborare cu Librăria „Șt. O. Iosif”, Primăria Municipiului Brașov și Protopopiatul Ortodox Brașov. Astfel, la Librăria „Șt. O. Iosif” a fost lansată cartea „Iraclie Porumbescu și revoluțiile. Opera uitată”, de Adrian Lesenciuc, iar apoi a avut loc o pomenire la Biserica „Sfânta Adormire a Maicii Domnului” din Brașov-Cetate.
Despre personalitatea vrednicului slujitor, cărturar și patriot din Bucovina au vorbit prof. univ. Stanca Scholz-Cionca, stră-strănepoată a celui omagiat, preotul Cristian Muntean, regizoarea Cristina Chrivasie, scriitoarea Daniela Șontică și autorul, evenimentul fiind moderat de Augusta Oniță, reprezentanta librăriei. Publicul, format din mulți tineri iubitori de carte și oameni de cultură brașoveni, a fost interesat atât de cartea lansată, apărută în 2022 la Editura Basilica a Patriarhiei Române, cât și de romanul „Balada” prin care Adrian Lesenciuc redă artistic povestea vieții lui Ciprian Porumbescu.