Va trece și Crăciunul acesta cu o viteză amețitoare pe lângă noi, copleșindu‑ne cu toate bunătățile de sezon, după puterea fiecăruia, cu toate urările frumoase și pline de speranță într‑o lume mai bu
CARTEA PENTRU COPII: „Bumerangul familiei Hapciu”
Faceţi cunoștință cu trei iepurași năzdrăvani şi intraţi într-o lume jucăușă în care microbii pot fi învinşi! Asta pare să spună cartea „Bumerangul familiei Hapciu”, scrisă de tânăra scriitoare de cărți pentru copii Cătălina Gheorghian și ilustrată atât de frumos de Eleni Anca Oprescu. Este o carte recentă, apărută în 2019, la Editura „Galaxia Copiilor”.
Când copilaşii sunt foarte mici, mămicile se tem ca ei să nu se îmbolnăvească. Aşa se temea şi mămica iepuroaică de o posibilă răceală a iepuraşului ei cel mic. Inevitabilul s-a produs, dar au văzut cu toţii, iepuraşi mici şi mari, că boala nu e chiar atât de invincibilă. Copiii s-au împrietenit cu sticluțele de siropuri, unele dulci, altele amare, toate având însă darul de a alunga microbii care se instalaseră cu tot cu catrafuse în corpușorul lor.
Doamna Iepure este orice mamă grijulie care își tratează cum știe mai bine copiii bolnavi. Iepurașii sunt copiii care, jucându-se adesea prin locuri nu tocmai curate, primesc, fără să-și dea seama, vizitatori nedoriți și neașteptați, personificați în poveste sub nume haioase: Hapcia, Hapciu, Hapciulica, Hapciucica, Hapciuc. Foarte ingenios este felul în care povestea explică simptomele răcelii, prin acțiunile familiei Hapciu, însoțite de dialoguri amuzante:
„Să facem focul! a strigat gospodina Hapcia către ceilalți.” Așa ne anunță autoarea începutul febrei care îl cuprinde pe primul iepuraș răcit. „Pregătiți darabanele! Sus! Toată lumea, sus! i-a îndemnat din nou Hapcia. Hapciuc, unde e darabana ta? Iar ți-ai rătăcit-o? l-a luat la rost pe mezinul familiei. Micuțul scotocea încurcat prin grămada de cadouri nedesfăcute, în cel mai întunecos cotlon din casa Iepurașului mijlociu.”
Aflăm din acest dialog că tusea cea atât de neplăcută este un concert de darabane, bătute de o familie de omuleți verzi. „Mai aduceți niște haine! Și șosete, am nevoie de multe șosete! Murdare! a comandat Hapcia din faţa cazanului cu apă caldă.” Aici aflăm amuzaţi că iepurașului o să îi curgă nasul în curând, iar mama pleacă să adune frunze de nuc, ce vor servi drept batistuțe.
După ce toți iepurașii răcesc, așa cum era de așteptat, mama Iepure scoate la luptă armata CamurSI, formată din sticluțe însuflețite, pline cu siropuri tămăduitoare, care se prezintă cu emfază și încredere, rând pe rând. Astfel, îi cunoaștem pe Soldat Cătină, Căpitan Ulei de Usturoi, Sergent Albastru de Metilen, Bucătăresele Vitamina, Regina Miere cu Propolis și Regele Ulei de Cimbru.
Prezentată în această manieră ludică, boala nu mai pare deloc înspăimântătoare. Când o privim prin prisma poveștii, a jocului și a fanteziei, răceala nu mai sperie nici copiii, nici părinții.
Copiii care vor citi povestea vor rămâne cu imaginea hazlie a microbilor din familia Hapciu, ingenios ilustrați de Eleni Anca Oprescu, și vor înțelege că boala se poate învinge cu răbdare, cu optimism și gânduri bune, cu ajutorul armatei CamurSI și a doamnei doctor Aripă de Nea, atunci când este nevoie.
În plin sezon al răcelilor și al fricii paralizante de boală, o carte-leac pentru suflete, care să ne facă mai puternici și mai încrezători că există soluții și că acestea sunt lăsate „de Mâna lui Dumnezeu pentru mângâiere, însănătoșire și vindecare”.