Ștefan Scripcariu ICOANĂ În crucea cerului, steaua lacrimă de duh, fierbinte, din fânul din iesle, Pruncul întinde spre stea mânuțele Lui sfinte. Neclintiți, păstorii se leapădă de-ale zilei
Expoziția anului la Sibiu: Picasso, Matisse, Dali, Klimt
În fervoarea deschiderii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, într-o ambianță emoționantă, curioasă, cu invitați speciali: directori de muzee din România, consulul Germaniei, cu participarea unui public numeros, în frumoasa curte a Muzeului Național Brukenthal, a avut loc, la jumătatea lunii iunie a acestui an, vernisajul expoziției „Arta de a dărui: Picasso, Matisse, Dali, Klimt”. Expoziția este una realizată în premieră în România prin concept și lucrările expuse, piese de rezistență din colecția avocatului George Șerban din București. În Cabinetul de Stampe al muzeului sibian pot fi văzute 42 de lucrări de grafică și litografii semnate de cei patru mari artiști ai lumii. Expoziția cuprinde lucrări de nuduri semnate de Matisse din seria Blue, nuduri și studii semnate de Klimt, șase lucrări semnate Dali și o seamă de lucrări Picasso, multe dintre ele din seria Vollard Suite, produse în 1930-1937 de artistul spaniol Pablo Picasso. În 1930, Picasso a fost însărcinat să producă gravuri de către distribuitorul de artă și editorul Ambroise Vollard în schimbul picturilor lui Renoir și Cézanne. Expoziția va rămâne la Sibiu până în data de 31 august, urmând ca mai apoi aceasta să fie organizată la muzeul din Bistrița, în cadrul programului Axele Brukenthal.
Curatorul expoziției, dr. Alexandru Constantin Chituță, a declarat în deschiderea evenimentului: „Continuăm colaborarea cu George Șerban acum, aici, la Sibiu, după ce, în urmă cu ceva vreme, am deschis expoziția de Stampe Japoneze. Avem acum o expoziție râvnită de mulți. Am primit multe telefoane în ultimele zile de la multe instituții naționale. Și de data aceasta, Muzeul Național Brukenthal a realizat o premieră, o expoziție inedită cu lucrări de grafică și litografii, unele dintre ele ajungând astăzi la zeci de mii de euro. Deocamdată, acesta este nivelul la noi, mai greu astăzi ca în România să vedem expusă o pictură semnată de Picasso. Nu voi spune acum lucruri despre suprarealism, cubism sau începuturile artei moderne, le aflați ușor. Țin să vă spun că artele sunt buni traducători culturali, ele pun în pagină experiențe comune, gânduri, preocupări, interese și, prin aceasta, aduc oamenilor darul apropierii. Arta și spectacolul pot fi chei de înțelegere a lumii de azi, a noii noastre sensibilități, ele deschid drumul spre reala acceptare a diferențelor, a celuilalt.
Altfel spus, ele sunt o fereastră deschisă spre toleranță. Iar noi, aici, la Muzeul Brukenthal, investim și ne preocupăm de educație. Subliniez faptul că această expoziție a fost organizată exclusiv de Muzeul Național Brukenthal și de colecția George Șerban, sponsori fiind Casa de avocatură Șerban și Asociații. Acest eveniment nu se află pe agenda culturală a Primăriei Sibiu și nici nu a fost finanțată de către o autoritate locală. Este încă o dovadă că se pot realiza lucruri minunate în Sibiu și prin parteneriat public-privat”.
La rândul său, avocatul George Șerban, aflat pentru a doua oară în acest an la Sibiu, după ce în luna aprilie a deschis la același muzeu expoziția de Stampe Japoneze - Kabuki, a afirmat: „Am în colecția mea atât lucrări semnate de artiști români, cât și lucrări scumpe de grafică și litografii europene. În spațiul și biroul meu din București, în cei peste 600 mp am câteva sute de lucrări expuse. Acum, la invitația lui Alexandru Chituță, am gândit și am realizat împreună această expoziție inedită cu lucrări pe care le-am achiziționat de la diferite case de licitații din lumea întreagă”.
Octavian Saiu, reprezentantul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a subliniat că această expoziție este „un dar pentru Sibiu și pentru miile de vizitatori care vor trece pragul Muzeului Brukenthal”.
Excelența Sa consulul Germaniei, Hans Tischler, s-a arătat extrem de bucuros că această expoziție poate fi organizată la Sibiu, a felicitat Muzeul Brukenthal și pe Alexandru Chituță și a spus: „Este minunat că în acest palat avem acum organizată o expoziție dedicată artei secolului XX, o expoziție ce adună patru mari nume valoroase ale artei din toate timpurile”.
Prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Național Brukenthal, a asigurat publicul că agenda muzeului este bogată în evenimente importante menite să bucure iubitorii de artă.