Cu nuanță psalmică insolită, sugerată încă din titlu - „La taclale cu Dumnezeu”, Editura Vatra veche, Târgu Mureș, 2024 -, cartea lui Nicolae Băciuț cuprinde poezii scrise în vers clasic și în vers li
O pastilă de bucurie
Poate fi ceva mai grav pentru un povestitor decât să nu mai găsească nici o poveste de spus? Ceva mai rău decât să nu mai găsească nimic de povestit, atunci când toți așteaptă ca el să îi poarte pe aripile unei povești? Da! Mai rău decât atât este să fie părăsit de prieteni! Părăsit de copiii care îi așteptau poveștile care nu mai veneau. Părăsit chiar și de câinele și pisica lui. Și lăsat singur într-un ocean de tristețe. Şi totuși, a rămas cineva alături de el: piticul Vic, personajul principal și omonim al celei mai recente cărți a Victoriei Pătrașcu, „Vic-Pitic și o poveste din nimic“.
Cartea spune povestea lui Marc, un povestitor pentru care toate subiectele par plicticoase și care devine din zi în zi tot mai morocănos și mai trist, nemaigăsind nimic nou de spus.
Cine s-ar fi gândit că salvarea va veni tocmai de la un pitic de grădină? Dar nu orice pitic de grădină, ci unul magic, care în fiecare noapte prinde viață și încearcă din răsputeri să își ajute prietenul.
Vic își dorește să îl scoată pe Marc din tristețea care îl învăluie, așa cum fac adevărații prieteni. Pentru că este un pitic fermecat, dar și isteț, el își dă seama că nu poate să facă nimic singur, așa că cere ajutor acolo unde crede că îl poate găsi.
Și cine ar fi mai potrivită să-l ajute decât vrăjitoarea Zuze, la care toți merg după sfat? Dar încercările vrăjitoarei de a-l ajuta dau greș. Pentru că atât ea, cât și Vic încearcă să rezolve problema plecând de la efect, nu de la cauză. Din clipa în care Vic își dă seama care este adevărata cauză a lipsei de inspirație a prietenului lui, totul se schimbă.
Oare care este cauza stării lui Marc? A reușit Vic să îl ajute?
Veți afla care este rețeta vrăjitoarei Zuze și dacă aceasta i-a fost de folos povestitorului nostru citind noua carte a Victoriei Pătrașcu. Cartea a apărut în acest an la editura Univers. În format mare, cu ilustrații frumoase, realizate de Doina Axenti, într-o unitate de culori, în tonuri calde, pastelate. Cartea se adresează copiilor de peste cinci ani și poate fi citită de părinți sau bunici, dar și de copiii care învață să citească, pentru că are un text accesibil, iar ilustrațiile atrăgătoare îi vor face pe copii să se simtă parte din poveste.
Mesajul poveștii se conturează simplu, dar puternic, în ultimele propoziții ale poveștii și va fi, fără îndoială, o bază de discuții pline de miez între copii și adulții care le-o vor aduce aproape.