Cu nuanță psalmică insolită, sugerată încă din titlu - „La taclale cu Dumnezeu”, Editura Vatra veche, Târgu Mureș, 2024 -, cartea lui Nicolae Băciuț cuprinde poezii scrise în vers clasic și în vers li
O poveste ca un fir de borangic
Legenda celor trei copaci care visau să ajungă departe a mai fost repovestită la noi, în diferite variante. Una dintre cele mai recente versiuni ale „Legendei celor trei copaci” este adusă la lumina tiparului de editura Frontiera, în scriitura plină de delicatețe și de frumusețe stilistică a Ancăi Stanciu, cu ilustrații realizate de pictorița Diana Margareta Cepleanu. În format mare, cu coperți cartonate și pagini lucioase, cartea repovestește vechea legendă a celor trei copaci cu vise mărețe.
Scriitoarea începe prin găsirea unui cadru poveștii ei, unul intim și cald, oferit de dialogul dintre bunică și nepoată. Povestea celor trei copaci a auzit-o bunica de la vânt, atunci când era mică și se urca în copaci pentru a asculta freamătul frunzelor, spunând povești. Și această poveste i-o va spune nepoatei ei și nouă, cititorilor, într-un limbaj simplu, presărat ici-colo cu arhaisme (ca de exemplu, giuvaergiu, cufăr, șovăire, tocmit) și figuri de stil („fruntea cerului“, „un bărbat nins de ani“).
Cei trei copaci așezați pe culmea unui deal aveau fiecare un vis măreț. Unul visa să fie corabie pentru împărați, altul, cufăr purtător de comori împărătești, iar ultimul visa să crească până la cer.
În parabola celor trei copaci ne regăsim fiecare dintre noi, care nutrim vise mărețe și așteptăm ani de zile pentru a ni se îndeplini. La fel au așteptat și copacii de pe culmea dealului ziua în care securile unor tăietori de lemne i-au despărțit, luându-i din locul lor pentru a-i ajuta, sperau ei, să își îndeplinească visurile. Însă viața răspunde, adesea, în moduri cu totul diferite decât ne-am fi așteptat. Căci Dumnezeu are alte căi prin care ne conduce acolo unde este cel mai bine pentru noi. Iar răspunsurile Lui la rugăciunile noastre ne lasă uluiți, văzând căile și modurile de îndeplinire. Astfel s-a întâmplat și cu visurile celor trei copaci. Ele au fost îndeplinite, însă cum nici nu și-au închipuit ei.
Vechea legendă a celor trei copaci este o parabolă minunată despre dorințe, așteptări, dezamăgiri și împliniri, scrie editorul cărții pe coperta a patra. Și este, am putea adăuga, o lecție despre credința în Dumnezeu, o credință căreia Dumnezeu îi răspunde la timpul potrivit, după puterea acelei credințe care este, uneori, ca un fir de borangic.