Cu nuanță psalmică insolită, sugerată încă din titlu - „La taclale cu Dumnezeu”, Editura Vatra veche, Târgu Mureș, 2024 -, cartea lui Nicolae Băciuț cuprinde poezii scrise în vers clasic și în vers li
Portretele din autoportretul preotului Cristian Dragomirescu
Librăria Cărtureşti Verona a găzduit duminică, 18 septembrie, lansarea albumului bilingv „Portraits”, ce reuneşte creaţii în desen, grafică şi pictură semnate de preotul argeşean Cristian Dragomirescu. Au fost prezenţi apropiaţi ai artistului, clerici ortodocşi şi romano-catolici, reprezentanţi ai lumii culturale şi iubitori de artă. Moderatorul evenimentului, Dan Pavel, specialist în branding şi realizator al graficii albumului, a oferit cuvântul mai multor invitaţi pentru a surprinde aspecte din personalitatea şi mai ales opera părintelui Dragomirescu.
Actorul Constantin Cotimanis a vorbit primul, amintind bucuria cu care l-a descoperit pe omul, artistul şi preotul Cristian Dragomirescu. A urmat alocuţiunea Cameliei Diaconescu, cea care organizase cel mai recent eveniment cultural de amploare al autorului, un vernisaj de grafică şi culoare în galeria de artă pe care o conduce în Piteşti, la 2 octombrie 2021. Acolo, la sugestia ei, a încolţit ideea unui album, care în mai puţin de un an s-a materializat. Tot ea a dat citire şi unui mesaj transmis de prinţul Şerban Dimitrie Sturdza, care nu a putut lua parte la eveniment. Dr. Roxana Păsculescu, critic şi istoric de artă, a vorbit din prisma specialistului despre creaţiile reproduse în album, întărind prin viu grai cuvintele aşternute în debutul cărţii.
O emoţie aparte a transmis profesoara Carmen Oprescu, diriginta autorului din perioada studiilor la Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din Piteşti, martor al devenirii acestuia de la elev la adolescent, tânăr artist şi slujitor al Sfântului Altar. Ea a surprins într-o sintagmă întregul cuprins al albumului prezentat: prin operele desenate în creion, grafică şi culoare, artistul realizează un „autoportret spiritual”. A vorbit apoi Dan Puric despre nobleţea frumosului din creaţia părintelui Dragomirescu, urmat de poetul Florian Silişteanu.
Gazda evenimentului, părintele Cristian Dragomirescu, a adresat mulţumiri tuturor celor prezenţi şi celor care l-au susţinut de-a lungul timpului în parcursul profesional şi eclezial. Cuvântul de binecuvântare de la final a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a vorbit despre întâlnirile cu preotul argeşean la Mănăstirea Cernica, o şcoală a apropierii de Dumnezeu şi de sfinţii Săi, remarcând în paginile albumului o icoană deosebită a Sfântului Ierarh Calinic.
Născut la 28 octombrie 1975 în Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, părintele Cristian Dragomirescu este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Filofteia” din Piteşti, studii de licenţă (Teologie Pastorală) şi master (Restaurarea icoanei, a picturii murale şi de şevalet). În prezent este doctorand al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre „Antropologia icoanei la Sfântul Ioan Damaschinul”. Din 2007 este preot slujitor al Parohiei Ştefăneşti din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Prima sa expoziţie importantă a fost organizată în 1997, la Palatul Parlamentului, şi a fost alcătuită din icoane ortodoxe şi portrete ale Familiei Regale a României.