Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Înălţarea Sfintei Cruci
Dragii mei, vă aduceţi aminte că într-un număr din luna mai v-am povestit viaţa Sfinţilor Constantin şi Elena? În săptămâna ce urmează, pe 14 septembrie, vom prăznui Înălţarea Sfintei Cruci. V-am povestit atunci şi minunea prin care a fost găsită Crucea.
Ştiaţi că în această zi comemorăm două evenimente din istoria Sfintei Cruci?
Primul este aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul, de către Sfânta Elena, şi înălţarea ei solemnă în văzul tuturor de către patriarhul Macarie al Ierusalimului, la data de 14 septembrie 335. Al doilea este readucerea lemnului Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclie, care a depus-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.