Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
TVR a lansat programul „Restaurare“
Televiziunea Română a lansat ieri programul cultural „Restaurare“, realizat în parteneriat cu Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi Fundaţia Art Production, program ce invită telespectatorii să contribuie la salvarea monumentelor. Selectate cu ajutorul partenerilor naţionali şi locali, 30 de clădiri monumente istorice (palate, conace boiereşti, biserici, castele, situri arheologice de importanţă naţională) intră într-o competiţie în care publicul larg va decide care dintre ele va fi restaurat.
Timp de zece săptămâni, în fiecare duminică, programul „Restaurare“ va prezenta câte trei monumente dintr-o zonă a ţării, urmând ca cel care va primi, până vinerea următoare, cele mai multe voturi de la telespectatori să intre în finală. Aceasta va fi organizată pe 1 decembrie, când, prin votul direct al publicului, va fi ales monumentul care va primi fondurile pentru restaurare. Responsabilii proiectului „Restaurare“ sunt Georges Boisnard, manager de proiect, şi Ruxandra Ţuchel, directorul Departamentului Cultură din TVR. Aceştia au coordonat cele zece echipe de producători din TVR care au realizat fiecare episod. Programul „Restaurare“ a fost lansat în România pe 20 septembrie cu un talk-show „Renovăm sau demolăm?“, o radiografie a patrimoniului românesc, la care a fost invitat Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. Dezbaterea a fost urmată de primul episod al programului „Restaurare“, cu primele trei monumente care intră în concurs: Conacul Marghiloman de la Buzău, bisericile de lemn din judeţul Vaslui şi cetatea dacică de pe Bâtca Doamnei, judeţul Neamţ. Gazda talk-show-ului şi prezentatorul programului „Restaurare“ este Cătălin Sava.