Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Zestrea românilor, expusă pe malul Tamisei
Muzeul Ţăranului Român (MŢR) participă în perioada 12-13 septembrie la Festivalul Tamisei de la Londra în secţiunea New European Village, unde vor fi prezentate londonezilor o serie de covoare, ţoluri, marame, păretare, ştergare, catrinţe sau fote, arată reprezentanţi ai muzeului. Standul românesc al secţiunii New Europe Village (Noul sat european) este organizat împreună cu Institutul Cultural Român (ICR). Artiştii ceramişti Monika Pădureţ şi Ioana Constantin vor oferi londonezilor posibilitatea de a observa şi de a încerca joaca cu lutul. „Expoziţia se compune în jurul conceptului de primenire a zestrei păstrată peste an în camera bună. De două ori pe an, preţioasele ţesături îngrămădite în camera bună sunt aerisite, spălate, călcate şi întinse la uscat în văzul lumii. Este momentul lor de glorie şi şansa noastră de a le observa în toată splendoarea lor: covoare, ţoluri, cergi, păretare, ştergare şi ştergărele, catrinţe şi fote, cămeşi, marame, oprege şi câte alte minunăţii“, au precizat reprezentanţii MŢR.
Expoziţia, îmbogăţită cu obiecte şi imagini, va fi deschisă publicului şi la sediul ICR Londra între 14 şi 25 septembrie. „O data pe an, românii îşi scot afară comorile ascunse şi le agaţă pe franghie, în curte. Cele mai bune haine şi ţesături, cele mai de seamă obiecte personale sunt astfel spălate de apă, soare şi vânt“, au menţionat reprezentanţii MŢR. Secţiunea în cadrul căreia va fi prezentă zestrea românilor va prezenta diversitatea culturală a unor ţări precum Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Turcia. În acest an, pe scenă se va cânta atât muzică tradiţională, cât şi contemporană, care reflectă stilul muzical şi tradiţia din ţările respective, păstrând în acelaşi timp o abordare contemporană a stilului de a compune şi interpreta. Cele două concerte care vor completa expoziţia etnografică sunt „Apolodor“ cu Ada Milea, Dorina ChirCele iac & Radu Banzaru, în cadrul secţiunii New European Village.