Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Lecția de istorie de la Parohia Vintilă Vodă
Eroismul se simte, nu se explică. A nu avea eroi înseamnă a fi sărac în aspirații, a trăi fără trecut, fără demnitate și fără viitor. Pentru noi, eroii sunt un continuu prezent, o permanentă lecție de urmat, pe care părinții slujitori de la Parohia Vintilă Vodă, din Protopopiatul Ilfov Sud, Arhiepiscopia Bucureștilor, o predau copiilor comunității, educându-i astfel în spiritul respectului față de neam și eroi. Îmbinarea acestei slujiri cu grija față de aproapele constituie răspunsul cel mai convingător dat provocărilor la care ne supune societatea de astăzi, din ce în ce mai secularizată.
Eroi fără dragoste de semeni nu există. Eroul își păstrează raționamentul și umanitatea intacte în fața suferințelor și-și dăruiește viața unui ideal mai important decât el însuși. „Eroismul e arta de a sluji neamul prin sacrificarea ta”, spunea Nechifor Crainic. Uneori, eroul rămâne anonim, dar întotdeauna va fi știut de Dumnezeu. În acest an omagial al unității de credință și de neam, an comemorativ și al făuritorilor Marii Uniri din 1918, slujitorii Parohiei Vintilă Vodă, din Popești-Leordeni, județul Ilfov, își îndreaptă slujirea în special către tineri, învățându-i să-și respecte trecutul și eroii și să facă din exemplul dăruirii lor modele de viață creștină.
Faptele eroilor, o temă permanentă
Părintele protopop Ioan Bondar, parohul bisericii amintite, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, slujește aici din februarie 2010, într-o comunitate binecuvântată de Dumnezeu, cu vreo 2.250 de familii, cu oameni credincioși, dăruiți Bisericii, pe care încearcă să-i facă să se apropie și mai mult de parohie, dar și unul de celălalt, ca să trăiască deplin comuniunea, având ca model Sfânta Treime. În ultimii ani, numărul credincioșilor a crescut semnificativ, după mutarea multora în noile cartiere ridicate la periferia orașului. Pentru cei nou-veniți, sfinția sa se străduiește să ridice o biserică nouă.
„Deși mai avem multe de făcut, și pe plan duhovnicesc, și pe plan material, pot spune că suntem deja o mare familie. Iar casa noastră este biserica în care săvârșim regulat Sfânta Liturghie. Un accent deosebit am pus pe educația copiilor, pentru că ei sunt viitorul nostru. Mai ales acum, pentru că suntem în anul centenar, am încercat, împreună cu preotul coslujitor Iustin Ardeleanu, să le explicăm tinerilor ce înseamnă Biserica pentru istoria acestei țări, ce rol a jucat ea în făurirea Marii Uniri și, mai ales, ce trebuie să facem noi pentru cei care au înfăptuit Marea Unire. Cum să ducem mai departe credința și dragostea lor față de neam și față de țară.
Pentru că zilele noastre sunt din ce în ce mai tulburi, secularizarea își pune amprenta din ce în ce mai adânc, ne dorim, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu multă rugăciune și efort, să ne menținem uniți ca neam, ca să putem transmite mai departe credința noastră ortodoxă dreptmăritoare”, ne spune părintele.
În acest sens, eroii comunității căzuți în Marele Război, în cea de-a doua mare conflagrație mondială și în toate bătăliile la care au luat parte, sunt pomeniți permanent la slujbe și la monumentul din centrul orașului, ridicat în amintirea lor, de Ziua Eroilor și la 1 Decembrie.
„Pe lângă monumentul amintit, în oraș mai există încă unul închinat eroilor martiri căzuți în Revoluția din 1989. Se știe că o parte din cei căzuți la Timișoara au fost incinerați la Crematoriul «Cenușa» din București, iar rămășițele trupurilor lor au fost aruncate aici, într-un canal din orașul Popești-Leordeni. În fiecare an, împreună cu autoritățile locale și cu cele din Timiș, mergem la monument, între 15 și 20 decembrie, facem un Parastas și-i pomenim pe cei astfel dispăruți dintre noi. Pe Șoseaua Leordeni avem ridicat și un paraclis, monument dedicat lor. Cultul eroilor trebuie menținut și chiar dezvoltat”, ne mai spune părintele protopop Ioan Bondar.
Anul acesta, credincioșii parohiei s-au bucurat foarte mult când, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu strădania preoților slujitori, elevii Parohiei Vintilă Vodă au reușit să câștige premiul I, la nivel de eparhie, la Concursul național artistic „Unirea: libertate și unitate”, ocupând același loc și în etapa concursului la nivel de protoierie. Locul II a fost câștigat de Parohia Berceni, iar locul III, de cea din Bălăceanca. „Copiii au fost premiați aici, în biserică, au cântat cântece patriotice, religioase, iar noi am rostit cuvinte de învățătură. După aceea, au fost premiați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul praznicului Sfinților Împărați Constantin și Elena, hramul Catedralei Patriarhale”, ne mai spune părintele protopop.
Slujire și grijă față de aproapele
Pe lângă acest fel de slujire, care actualizează permanent și pilduitor lecția de dăruire supremă, cu responsabilitate, dragoste și iubire față de neam și de patrie a eroilor noștri, lucrarea părinților Parohiei Vintilă Vodă din Popești-Leordeni însumează și alte activități, unele de ordin administrativ, altele filantropic și social. Astfel, parohia desfășoară o bună colaborare cu obştea Mănăstirii „Duminica Sfinţilor Români”, situată în apropiere. Unul dintre proiectele filantropice comune este „Dăruind vei dobândi”, care constă în oferirea de alimente, medicamente și îmbrăcăminte persoanelor şi familiilor nevoiaşe din zonă. Apoi, biserica comunității, care este monument istoric și care împlinește 342 de ani de la sfințire pe 25 septembrie anul acesta, timp de patru ani a suportat importante lucrări de întreținere la turle, la acoperiș, consolidări și restaurări, răzbind victorioasă prin vremuri spre viitor, precum jertfa eroilor ei, înnobilând sentimentele slujitorilor și credincioșilor deopotrivă.
„Deși mică, din punctul de vedere al amprentei, biserica noastră este mare în privința istoriei. Faptul că ea este ctitorită de Hrizea Caridi (Popescu), vel vistier, şi de soţia sa Maria, părinții marelui cronicar al Țării Românești, Radu Popescu, ne face să ne simțim aici extraordinar. De aceea, încercăm să menținem acest duh de rugăciune permanentă, în care au slujit generații de preoți, în care au fost botezați și cununați generații și generații de credincioși, pregătindu-ne astfel să-l transmitem copiilor prezentului, dar și celor care vor veni după noi, ca un dar neprețuit, dobândit prin jertfa eroilor acestui neam”, afirmă părintele protopop Ioan Bondar.